LJAJIĆ: Na Kosovu i Metohiji isporučeno manje robe za 280 miliona evra

LJAJIĆ: Na Kosovu i Metohiji isporučeno manje robe za 280 miliona evra

Foto: Oksana Toskić


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je od uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije u novembru prošle godine, isporučeno manje robe na KiM u vrednosti od 280,8 miliona evra.

“To znači da dnevno manje šaljemo robu na Kosovo za 1.075.000 evra. Prema tome ogromna je šteta u finansijskom smislu. Mi svi zaboravljamo da je to u odnosu na period kada nije bilo taksi i kada smo u celoj godini izvezli robu za 440 miliona evra. Procene su za ovu godinu da to može da ide preko 500 miliona evra i to bi se svakako i realizovalo”, rekao je Ljajić za RTS.

Prema njegovim rečima, procenjuje se kolika će šteta biti u pogledu rasta BDP-a.

Povezane vesti – SERVER: Dačić stvara neprijatelje, to uopšte nije mudro

“Najgori scenario koji se verovatno neće dogoditi je da bi to moglo da utiče sa 0,8 procentnih poena. Ali, ne verujemo da će se to desiti, jer bi to značilo da niko od privrednika koji izvozi robu na Kosovo ne nađe neka alternativna tržišta. Verujemo da će to biti manje od procenjenih loših 0,8 procenata”, naglasio je Ljajić.

Na pitanje da li to znači da očekuje da izvoznici pronađu alternativna tržišta, a ne da se takse ukinu, Ljajić navodi da u ovom trenutku to nije realno.

“Imate ozbiljnu političku krizu na KiM i izbore. Sada se svi utrkuju ko je prvi uveo takse i čija je to ideja bila, jer će se to u kampanji koristiti za ubiranje političkih poena. Čak i oni koji su bili skloni da se ide na neku suspenziju taksi na 120 dana, tvrde da ni posle izbora ne treba ukinuti takse, jer procenjuju da to može da donese neki glas više ukoliko na toj temi istrajavaju”, rekao je Ljajić.

Povezane vesti – TRIVAN NAJAVLJUJE: Zakon o klimatskim promenama do kraja godine

On dodaje da su samo dva faktora realno mogla da utiču na takse.

“SAD i EU, čak i iz EU je to mogla da uradi Nemačka. Sve drugo je to bilo kao da čajem od kamilice lečite rak. Očekivanja od Cefte da to uradi nije bilo realno. Mi nismo bili naivni da u to verujemo. U startu smo rekli da ne očekujemo ništa od Cefte, ali da moramo neku legalnu proceduru da sprovedemo. Čak ni ovi od kojih bi moglo da se očekuje nisu bili efikasni, a drugo je pitanje zašto nisu bili efikasni”, naveo je Ljajić.

Na pitanje da li je Srbija mogla da utiče kontramerama i kakav bi njihov efekat bio Ljajić je istakao da se sve vreme razmišljalo o tome, ali da je pre svega reč o sudbinama ljudi koji tamo žive.

Lako je, kaže, doneti kotramere i medijski zadovoljiti javnost.

“Međutim, morate voditi računa koga će te kontramere pogoditi sa jedne strane, i sa druge da li će dati neki praktičan rezultat u smislu pritiska da se ove mere koje je Priština uvela ukinu”, zaključio je Ljajić.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Luka

    Nije mi jasno zasto Ljajic kuka, sto nije nasao druga trzista za robu. Nasima neka ide nasa roba, a Siptari neka kupuju gde im je volja.

+ Ostavite komentar