Vesti
03.12.2019. 14:06
Tanjug

Lukašenko: Podrška Srbiji na svim nivoima; Vučić: Jedan od retkih pravih prijatelja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, na zajedničkoj konferenciji za medije, da je šef beloruske države Aleksandar Lukašenko jedan od retkih pravih prijatelja Srbije, koji je to pokazao sve vreme od kada je na čelu Belorusije i poručio da ako dve zemlje budu radile više zajedno, bile posvećene zajedničkim projektima, saradnji, da će budućnost njihovih odnosa biti još bolja.

"Nećemo zaboraviti šta je neko u teškim trenucima uradio za Srbiju. Lako je biti prijatelj u dobrom, u teškim vremenima se prepoznaju pravi prijatelji. Imali smo mali broj takvih prijatelja, a jedan od retkih je Lukašenko", objasnio je Vučić, odgovarajući na pitanje beloruskog novinara da li se danas Srbi sećaju šta je bilo pre 20 godina i šta je beloruski predsednik tada učinio za Srbiju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Sa druge strane predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je poručio da Srbija od Belorusije može da računa na podršku na svim nivoima i u svim pravcima, kao i da Belorusija ne menja stav Belorusije po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

"Minsk je spreman i ubuduće da pruži Beogradu neophodnu podršku na različitim terenima, ne samo međunarodnim. Rekao sam Aleksandru, ako mi išta, u bilo kojoj oblasti, možemo da vam pomognemo, recite nam i obavezno ćemo to učiniti", poručio je predsednik Belorusije i dodao da Srbija i Belorusija aktivno sarađuju u međunarodnim organizacijama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

Dodao je da Srbija i Belorusija imaju režim slobodne trgovine i da Belorusija pozdravlja nedavno potpisivanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom o slobodnoj trgovini

"Belorusija je aktivan član te organizacije i od 1. februara predsedavanje će biti kod Belorusije - iskoristite to. Belorusija je za Srbiju iskreni prijatelj u okviru ovog saveza. Sa poštovanjem se odnosima prema želji vaše zemlje da uđete u EU i želimo vam da sa dostojanstvom pređete taj put. Daj Bože da uspete u tome šta sve želite", poručio je Lukašenko.

Aleksandar Vučić ocenio je da Srbija sa Belorusijom ima mnogo prostora za dalje produbljivanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmene na pola milijardi dolara.


View this post on Instagram

Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija priređena u čast predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 3, 2019 at 1:28am PST

On je rekao je da je srećan što ponovo može da ugosti u Srbiji svog beloruskog kolegu, jedinog političara koji je Srbiju posetio za vreme NATO bombardovanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

"Nikada nećemo zaboraviti vašu posetu 1999. Bili ste jedini svetski lider, koji je u trenutku kada je Srbiji bilo teško, došao i želeo da pokaže koliko voli srpski narod i našu Srbiju", kazao je on na početku sastanka u četiri oka.

Povezane vesti - "TOLIKO SMO ZASLUŽILI" Vučić: Realno je da će nam EU otvoriti jedno poglavlje

Srpski narod, naglasio je Vučić, voli beloruski narod i poštuje sve štoje Lukašenko uradio i napravio od njegove zemlje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

"Želimo da sačuvamo najbolje odnose između naših prijateljskih naroda i država. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni i prijateljski i bratski, što se ekonomskih odnosa tiče trgovinska razmena raste. Još mnogo toga možemo da radimo da bi uvećali ekonomsku razmenu do 500 miliona dolara na godišnjem nivou", kazao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

Vučić je izrazio uverenje da će uz podršku Lukašenka, njegovu energiju, rad i trud taj posao moći da se obavi.

"Vama hvala na dolasku u Srbiju. Nama vaša poseta mnogo znači i molimo vas da češće dolazite u našu zemlju", istakao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve