Makedonija traži gumene metke od Austrije

Makedonija traži gumene metke od Austrije

AP/Vadim Ghirda


Poslanik stranke Zelenih tvrdi da je došao do pisma makedonske policije koja traži od Beča opremu za čuvare reda

BEČ, 7. marta  – Austrija je najavila vojno-tehničku pomoć Makedoniji u savladavanju izbegličke krize, a poslanik stranke Zelenih Peter Pilc uputio je tim povodom ministarki unutrašnjih poslova Johani Mikl-Lajtner pitanje predviđa li ta podrška i isporuku gumenih metaka.

I dok Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije demantuje da postoje bilo kakvi konkretni planovi isporuci oružja Makedoniji, Pilc navodi da je došao do pisma makedonske policije koja traži od Beča opremu za čuvare reda u toj zemlji i to ne samo zaštitnu opremu, već i opremu za odbranu i razbijanje okupljanja.

Pored pendreka, sprejeva od bibeza i elektro-šokova Skoplje želi za svoju policiju i oružje sa gumenim mecima, kao i šok bombe, tvrdi Pilc, zbog čega ke i zatražio zvanični odgovor ministarke Mikl-Lajtner – da li je Makedonija uputila takav zahtev Austriji i da li će se zvanični Beč odazvati željama Skopja.

Uz to Pilc želi da zna da li se može osigurati da ova oprema neće biti upotrebljivana protiv dece, jer, kako je upozorio, takvim oružjem moguće je naneti teške povrede.

Pilc navodi i da su slične zahteve makedonske vlasti uputile Beču, Budimpešti i Beogradu, ocenjujući da je reč o pripremama za “pucanje na izbeglice”, zbog čega čitav razvoj događaja vidi kao problematičan u smislu da se od “pomoći izbeglicama ide ka borbi protiv izbeglica”.

On pri tome ističe da je “lista želja” makedonske policije praktično posledica sastanka direktora policije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije, koji je održan 1. marta u Beogradu, gde je, dodaje, dogovorena primena mera za zaustavljanje talasa izbeglica, koje su usvojene na nedavnom skupu o zapadnom Balkanu u Beču.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, koje je demantovalo sve tvrdnje Pilca, objašnjava u saopštenju da najpre skup u Beogradu nije bio nastavak bečke konferencije nego je usledio nakon sastanka održanog u Zagrebu, a, osim toga tvrdi da lista zahteva Makedonije nije bila predmet sastanka.

“Ta lista je poznata Ministarstvu i ona je upućena Ambasadi Austrije”, navodi se u odgovoru Ministarstva u kojem poručuju da ne postoji nikakvi konkretni planovi u vezi s isporukom oružja Makedoniji iz Austrije. (Tanjug)

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar