Vesti
15.07.2019. 21:59
R. E. / Tanjug

MAKRON SA KALEMEGDANA NA TEČNOM SRPSKOM: Nećemo zaboraviti žrtvovanje vašeg naroda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Polaganjem venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron odali su počast stradalima u Prvom svetskom ratu. Na Kalemegdanu ih je dočekalo više hiljada građana koji su ih pozdravili velikim aplauzom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Predsedništvo Srbije

Dvojica predsednika vence su položili uz zvuke trube reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije, koji je izveo pesmu "Tamo daleko". Na jednom vencu je srpska zastava, na kojoj je piše "predsednik Republike Aleksandar Vučić, junačkim precima, ponosni potomci", a na drugom francuska zastava sa natpisom "predsednik Republike Francuske".

https://www.instagram.com/p/Bz8mqGDIlLR/?utm_source=ig_web_copy_link

Predsednici su položili vence i poklonili se grobu srpske heroine Milunke Savić, najodlikovanije žene u istoriji ratovanja. Nakon toga su razgovarali sa njenim potomcima. Milunkini praunuci Mladen i Miloš Stankov, kao i Dragica Nikolić, unuka Milunkinog brata umesto kojeg je otišla u rat, predsedniku Francuske su poklonili grb Republike Srbije, kao simbol saveza i prijateljstva između dve nacije. Potom su predsednici položili vence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, nakon čega su intonirane himne Francuske i Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Glumac Miki Manojlović na francuskom jeziku recitovao je pesmu Vladislava Petkovića Disa spevanu o francusko-srpskom prijateljstvu, da bi se na opšte oduševljenje okupljenih Makron obratio na tečnom srpskom jeziku.

"Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku: "Volimo Francusku kao što je ona volela nas", živi i 100 godina kasnije. Sada je red na mene da kažem: Francuska voli vas kao što ste i vi voleli nju. Francuska vrlo dobro zna šta sve duguje srčanoj Srbiji iz Velikog rata. Šta duguje vojnicima koji su dali svoje živote kako bismo mi živeli u slobodi. Zajedno smo se borili na solunskom frontu. Ono što je tragično u istoriji to nas je zauvek spojilo, tragični događaji su nas ujedinili. Tada smo ostvarili bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti naspram haosa smrti. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova prolivenu zajedno sa našom... suze majki, jauke očeva, nepresušnu bol preživelih", rekao je Makron.

[video width="1080" height="1920" mp4="https://www.ekspres.net/sites/default/files/news_old/2019/07/15/img_04261-1.mp4"][/video]

https://www.instagram.com/p/Bz8jCStIt7t/?utm_source=ig_web_copy_link

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve