MALI: Flekskibilniji sistem zapošljavanja, plate veće za pet odsto

MALI: Flekskibilniji sistem zapošljavanja, plate veće za pet odsto

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC /bs


Izmenama Zakona o budžetskom sistemu predviđena je fleksibilnija kontrola zapošljavanja u javnom sektoru shodno potrebama za kadrovima, kao i povećanje plata za pet odsto u javnom sektoru u 2021. godini, kaže ministar finansija Siniša Mali.

On je u Skupštini Srbije, gde je poslanicima obrazložio nekoliko zakona, rekao da za nova zapošljavanja u institucijama, ustanovama i preduzećima više neće biti neophodno odobrenje vladine komisije za zapošljavanje.

Objasnio da se uvodi malo fleksibilniji sistem, uz određeno ograničenje u zapošljavanju, umesto dosadašnjeg sistema kontrole, odnosno principa da za svakog novozaposlenog mora da se dobije odobrenje vladine komsije.

Povezane vesti – “Svim penzionerima 18. decembra po 5.000 dinara pomoći”

Mali je naveo da će tako istitucije, ustanove i preduzeća da zapošljavaju shodno njihovim potrebama i novcu koji imaju, ali uz ograničenje da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli iz tih institucija, ustanova i preduzeća.

 FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC /bs

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC /bs

“To znači da, ukoliko je 10 zaposlenih u jednoj ustanovi napustilo tu ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj novozaposlenih može biti sedam bez prethodne saglasnosti vladine komisije”, rekao je Mali.

Tim rešenje, kaže, institucije, ustanove i preduzeća preuzimaju veliku odgovornost na sebe, odlučuju o tome da li im je potrebno novo zapošljavanje, ali i napominje da kvalitet usluga tih institucija, ustanova i preduzeća mora da se unapredi.

Povezane vesti – MALI: Od prvog januara penzije će biti veće za 5,9 odsto

Izmene Zakona o budžetskom sistemu, kaže Mali, definišu i procenat povećanja plata u javnom sektoru u 2021.

Najavio je da će plate od 1. januara 2021. za sve medicinske radnike biti veće za pet odsto, a za sve ostale je predviđeno je najpre povećanje od 3,5 odsto, a potom od aprila iduće godine za dodatnih 1,5 odsto.

On je pozvao poslanike da podrže izmene zaona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar