Vesti
02.02.2021. 13:26
Tanjug

MALI: Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog partnera na Zapadnom Balkanu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog partnera na Zapadnom Balkanu, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, koji boravi u trodnevnoj poseti Francuskoj, i istakao da je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju naše ekonomije.

Mali se sastao sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom L''Merom, ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom i ministrom saobraćaja i energetike Žanom-Baptistom Žebarijem.

U delegaciji sa ministrom finansija su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP Beogradski metro i voz Stanko Kantar.

"Naporan, ali veoma uspešan dan za srpsku delegaciju u Parizu. Osim sastanka predsednika Vučića sa predsednikom Makronom, mi smo imali priliku da francuskim ministrima na pravi način predstavimo sve što je Srbija uradila u proteklih nekoliko godina, najpre da pokažemo sjajne ekonomskre rezultate iz prošle godine, jer smo sa minus 0,9 odsto - minus jedan odsto padom BDP-a najbolji u Evropi. Naša privredna aktivnost je dobra, a stopa nezaposlenosti niska", rekao je Mali.

Ministar je istakao da ga posebno raduje što je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju naše ekonomije, upravo zahvaljujući mudroj ekonomskoj politici koju Srbija vodi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC /bs

"Veliki broj francuskih kompanija su izrazile zainteresovanost da dođu u Srbiju i da budu deo tog malog ekonomskog čuda na Zapadnom Balkanu. Očigledno je pandemija napravila velike promene, ne samo u evropskoj ekonomiji, već pre svega u ekonomijama Zapadnog Balkana“, rekao je Mali.

Ministar objašnjava da je Srbija pokazala da može da se bori na dva fronta- za zdravlje građana i za ekonomiju i radna mesta i da su upravo to francuske kompanije i prepoznale.

"Mi ćemo do kraja godine zajedno sa predstavnicima kompanije Alstom pokrenuti višedecenijski san svih građana Srbije, a to je izgradnja beogradskog metroa. Sa predstavnicima ove kompanije razjasnićemo sve detalje projekta, obići ćemo i metro u Parizu i u Lionu i razgovarati i sa predstavnicima Ežis rejla, tako da potpuno spremni krajem godine krenemo u izgradnju prve linije metroa", istakao je Mali.

Tokom posete Francuskoj, delegaciji Srbije će biti predstavljena idejna rešenja za izgled vagona beogradskog metroa.

Beograđani će, podseća Mali, moći da glasaju za model koji im se najviše dopada.

Vlada Srbije, Grad Beograd, kineska kompanija Pauer Čajna i francuske kompanije Alstom i Ežis rejl potpisali su u januaru Memorandum o razumevanju za projekta Beogradski metro.

Taj sporazum predviđa saradnju strana potpisnica na projektu izgradnje metroa u Beogradu, kako bi bila izgrađena moderna, efikasna i pouzdana mreža.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve