MALI: Frilenseri nisu u radnom odnosu, gastarbajteri jesu

MALI: Frilenseri nisu u radnom odnosu, gastarbajteri jesu

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC /bs


Tokom rasprave o Predlogu zakona o digitalnoj imovini, poslanica SPAS-a Marina Raguš rekla je da joj je drago što Srbija uvodi korišćenje kriptovaluta, a na pitanje o razlici između gastarbajtera i frilensera, ministar finansija Siniša Mali joj je odgovorio da je razlika u tome što frilenseri nisu u radnom odnosu.

Mali je rekao i da će sledeće godine razgovarati sa frilenserima o eventualnim promenama nekih zakona, ali je takođe istakao da treba sagledati sve efekte, razgovarati sa svima i da se poreske zakone ne bi trebalo često menjati.

“Ne mogu da budem neodgovoran ministar finansija samo zato što je neko propustio nešto da pročita ili neko nešto nije video. Niko ne želi da se poreski zakoni menjaju iz dana u dan, moramo da imamo sistematski i dugoročni pristup”, poručio je Mali u Skupštini Srbije.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

On je naveo da su se pojedini frilenseri organizovali i da rade kao preduzetnici i samim tim plaćaju porez državi, a da je jedno udruženje svu krivicu zbog toga što ne plaćaju poreze prebacilo na Poresku upravu.

Frilenseri su, kaže, postali kritična masa poslednjih godina, odnosno ima ih toliko u sistemu Poreske uprave da ih je ona identifikovala kao grupu na koju treba obratiti pažnju.

Mali je podsetio i da građani Srbije koji rade u inostranstvu poreze plaćaju u tim zemljama.

Raguš je poručila da joj drago što Srbija uvodi kriptovalute, ali da će i dalje biti problema u smislu zakonske regulative.

Kako je dodala, digitalizacija treba sve da transformiše i podigne na nivo digitalne realnosti.

“Biće nam potreban i ombudsman za digitalno društvo, imaćemo mnogo problema”, rekla je ona u Skupštini.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar