Vesti
20.04.2021. 10:56
Tanjug

Na ručunu 259 milijardi

MALI: Imamo novca za treći paket

Siniša Mali ministar finansija
Izvor: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar finansija srbije Siniša Mali izjavio je danas da država neće imati problem u finansiranju trećeg paketa mera za pomoć privredi i građanima od 257 milijardi dinara, s obzirom da na računu trenutno ima 259 milijardi, ali da će se bez obzira na to, deo pokriti jeftinim zaduživanjem na finansijskom tržištu.

Mali je na TV K1 rekao da se i pored trećeg paketa mera i rebalansa budžeta, čiji će predlog sutra biti pred poslanicima u Skupštini Srbije, neće preći nivo javnog duga od 60 odsto BDP-a.

"Ako pogledamo koliko u ovom trenutku imamo para na računu, a to je 259 milijardi dinara, a treći paket je 257 milijardi, nećemo da se zadužujemo, ali novac je i dalje jeftin na finansijskom tržištu tako da ćemo deo pokriti sa računa, a deo na finansijskom tržištu, jer se to trenutno isplati", kazao je ministar odgovarajući na pitanje kojim novce će treći paket biti finansiran.

Ističe da je to princip ekonomske politike kojeg se drži vlada, da dugoročne kapitalne investicije finansira dugoročnim izvorima finansiranja.

Siniša Mali ministar finansija
Izvor: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

"Vodimo računa o svakom dinaru, nama javni dug u odnosu na BDP i sa ovim rebalansom i sa trećim paketom mera, kao i s rekordnim investicima u kapitalne projekte, ne prelazi 60 odsto BDP-a, što je nivo Mastrihta, a pogledajte ostale zemlje: Nemačka ima dug na 80 odsto, Crna Gora preko 100 odsto BDP-a, zadužene su i Francuska, Španija, Grčka, Italija...", naveo je Mali.

Istakao je da će ukupna pomoć privredi i građanima, zajedno sa dva paketa pomoći od prethodne godine, biti u vrednosti od oko osam milijardi evra, što je 17,2 odsto BDP-a.

Ministar Mali je dodao da nema puno zemalja u svetu koje su toliku pomoć izdvojile za tu namenu srazmeno svom BDP-u.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

MALI: Izašli smo u susret frilenserima
Siniša Mali ministar finansija

Ali postoji crvena linija

19.04.2021. 15:58

MALI: Izašli smo u susret frilenserima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Vlada Srbije izašla u susret većini zahteva frilensera, posebno uzimajući u obzir socijalnu kategoriju, ali da postoji "crvena linija" koju ne mogu preći.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve