Vesti
26.11.2020. 15:42
Tanjug

Siniša Mali ministar

MALI: Izgradnja metroa počinje krajem sledeće godine

tan2020-11-26_121659734_0.jpg

Siniša Mali ministar finansija izjavio je danas da se potpisivanje Sporazuma između vlada Srbije i Francuske odnosi na dva projekta

Siniša Mali ministar finansija izjavio je danas da se potpisivanje Sporazuma između vlada Srbije i Francuske odnosi na dva projekta - unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji i početak izgradnje metroa u Beogradu koja će, kako je najavio, početi krajem sledeće godine.

Nakon potpisivanja Sporazuma sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frankom Risterom, Mali je na pres konferenciji izjavio da je vrednost tog sporazuma 581 milion evra i da će najveći deo tog novca biti izdvojen za metro.

Mali je naveo da će 127 miliona evra biti izdvojeno za projekte unapređenja energetske efikasnosti, a ostatak, 454 miliona evra, za izgradnju prve linije metroa.

[caption id="attachment_309999" align="alignnone" width="676"] FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC /bs FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC /bs[/caption]

Istakao je da će linija metroa ići od Makiša, preko centra grada pa do Mirijeva.

"Potpisivanjem ovog Sporazuma mi ispunjavamo i to obećanje", rekao je Mali.

Mali je naglasio da su oba projekta od izuzetne važnosti za ekonomski napredak Srbije i dodao da je izgradnja metroa i deo plana "Srbija 2025" koji je predstavljen krajem prošle godine, a koji je vredan 14 milijardi evra.

Podsetio je da su deo tog plana i ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi, ističe, do 2025. godine prosečna plata u Srbiji bila 900 evra.

Mali je naveo i da je unapređenje energetske efikasnosti distributivne mreže jedan od glavnih izvora rasta ekonomije.

[caption id="attachment_310201" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs[/caption]

Podsetio je da međunarodne finansijske institucije predviđaju da će Srbija imati najbolji privredni rast ne samo ove godine, već i sledeće i 2022. godine.

Ministari Mali i Rister potpisali su danas Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve