Vesti
24.11.2020. 15:00
Tanjug

Ministar finansija Siniša

Mali obrazložio tri poreska i dva carinska zakona u skupštini

tan2020-11-10_111523205_3.jpg

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu od 1. januara 2022.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu od 1. januara 2022. godine, porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava, premešta sa Poreske uprave na lokalne samouprave.

Mali je u Skupštini Srbije, predstavljajući tri poreska i dva carinska zakona, rekao da su porezi na nasleđe i imovinu i prenos apsolutnih prava izvor prihoda lokalnih samouprava.

[caption id="attachment_309999" align="alignnone" width="676"] FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC /bs FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC /bs[/caption]

"S jedne strane smanjuje se opterećenje Poreske uprave, a s druge strane dajemo mogućnost lokalnim samoupravama da se na pravi način organizuju i maksimiziraju naplatu poreza što predstavlja i njihov prihod", rekao je Mali i dodao da se opštinama i gradovima daje dovoljno vremena da se sve to sprovede u praksi.

Mali je istakao da se najveća promena izmena i dopuna Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji odnosi na pojednostavljenje poreskih postupaka za one koji imaju zahteve za povraćaj i preknjižavanje ili više plaćenog ili pogrešno plaćenog poreza, kao i zahteve za odlaganje plaćanja poreza.

Kako je rekao, to će ubuduće moći da se čini preko portala Poreske uprave, elektronski.

"Kada je u pitanju Zakon o republičkim administrativnim taksama, ukidamo i smanjujemo dosta taksi kako bi umanjili opterećenje privredi", rekao je Mali.

[caption id="attachment_310001" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr[/caption]

Kao najvažniju promenu u Carinskom zakonu, naveo je pomeranje rokova po pitanju zastarelosti carinskog duga, odnosno državi se daje duže vremena da reaguje i zaštiti svoje interese.

"Predloženim izmene i dopune Zakona o carinskoj službi proširujemo krug carinskih službenika koji su ovlasćeni za pokretanje carinskog prekršajnog postupka. Na taj način sami postupci carinjenja, odnosno carinskih prekršaja će biti brži i efikasniji", istakao je Mali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve