MALI: Otvorićemo još jednu veliku industrijsku zonu

MALI: Otvorićemo još jednu veliku industrijsku zonu

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr


Nameravamo da u Srbiji otvorimo još jednu industrijsku zonu zbog ogromnog interesovanja, ne samo turskih već i investitora iz celog sveta, najavio je ministar finansija Siniša Mali, koji predvodi delegaciju Srbije u jednodnevnoj poseti Turskoj.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, delegacija Srbije nastavlja razgovore sa visokim predstavnicima Turske, koje je prošle nedelje započeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić se tom prilikom sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a dva predsednika su razgovarala o konkretnim ekonomskim projektima od značaja za Srbiju.

Delegacija Srbije se danas sastala sa ministrom privrede, industrije i tehnologije Mustafom Varankom, a tema sastanka je bila otvaranje nove velike industrijske zone u Srbiji kako bi se stranim investitorima omogućilo da u Srbiji dobro i efikasno posluju.

 FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

“Upravo zvog toga, posetili smo industrijsku zonu Gebze, koja je poznata po uspešnom poslovanju, a upravo će nam oni pomoći da nešto slično uradimo i sa našom novom industrijskom zonom”, rekao je Mali.

Podsetio je da je trenutno u Srbiji 15 aktivnih slobodnih zona, koje odlično funkcionišu, ali da njihov broj i dalje treba da se povećava s obzirom na želju stranih investitora da rade u našoj zemlji.

To, dodaje, uvek znači više posla za naše ljude, veću konkurentnost na tržištu, pa samim tim i veće plate.

“Ovo je dobar signal pogotovo s obzirom na krizu koja vlada u celom svetu, a koja je izazvana pandemijom koronavirusa. Mi smo uspešno uspeli da je prebrodimo, imali smo odličan ekonomski program za podršku privredi, i investitori to već prepoznaju i veruju nam”, rekao je Mali.

Podsetio je da je Srbija apsolutni rekorder u privlačenju stranih direktnih u regionu, te da privlači ukupno dve trećine stranih investicija koje stižu na Zapadni Balkan.

Kako je naveo, to je prepoznao i čuveni Fajnenšl tajms koji nas je proglasio za svetske rekordere u privlačenju stranih direktnih investicija.

“Strani investitori su prezadovoljni, imamo vredne ljude, odlične radnike i upravo zbog toga su investitori širom sveta zainteresovani za dolazak u Srbiju”, kaže Mali.

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Naveo je da je naša ekonomija i za vreme krize pokazala da je otporna i fleksibilna, i da to investitori prepoznaju.

Podsetio je da će prema domaćim projekcijama, Srbija ovu godinu završiti sa privrednim rastom od -1 do 0 odsto, što će, kaže Mali, biti i najbolji rezultat u Evropi.

“Čuli ste juče i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj koji su pohvalili Srbiju i potvrdili da ćemo imati najbolje rezultate kada je reč o privrednom rastu”, rekao je Mali.

Osim toga, kaže, nezaposlenost u drugom kvartalu nam je na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto, javni dug je pod kontrolom i ispod nivoa od 60 odsto koji propisuje Mastriht.

Napomenuo je da je namera Vlade da Srbija brže i više raste, te da postiže još bolje rezultate.

Tome će, kako je rekao, svakako doprineti novi turski investitori koji će još više ulagati u Srbiju. Mali je podsetio da u našoj zemlji posluje mnogo odličnih turskih kompanija, te da je danas taj broj veći od 800, dok ih je u 2015. godini bilo oko 130. Kako je rekao, turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi u Srbiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar