Mali: Pasarelom od Kalemegdana do Savskog keja od leta sledeće godine

Mali: Pasarelom od Kalemegdana do Savskog keja od leta sledeće godine

Foto Beoinfo


Izgradnja ove pasarele jedan je od najvažnijih projekata jer je upravo njegova svrha ono što građani žele, a to je da sa Kalemegdana dođu na promenadu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišo je danas radove na izgradnji pasarele koja će povezivati Kalemegdan i Savski kej kod Beton hale, a kako je najavio, radovi će biti završeni na leto naredne godine.

Obilasku su prisustvovali glavni gradski urbanista Milutin Folić i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović.

Izgradnja ove pasarele jedan je od najvažnijih projekata jer je upravo njegova svrha ono što građani žele, a to je da sa Kalemegdana dođu na promenadu.

– Pasarela će omogućiti građanima da se, kada dođu na Kalemegdan i vide prelepu reku Savu, spuste na promenadu. Ona će doprineti boljem povezivanju Kalemegdanske tvrđave i Savskog keja, a osim toga ona će biti i kulturna atrakcija jer će je krasiti i skulptura koja je rezultat rada jednog od najvećih skulptora današnjice Ričarda Dikona i Mrđana Bajića. Pokušavamo da, osim funkcije, pomognemo i unapredimo kulturnu ponudu – istakao je gradonačelnik i dodao da je želja da se grad spusti na reke i da se uži centar grada pretvori u pešačku zonu.

Foto Beoinfo

Foto Beoinfo

Turisti koji dolaze brodovima, naveo je Mali, moći će pasarelom da dođu do Kalemegdana i da se preko Kosančićevog venca vrate na pristanište.

Prema njegvim rečima, skulptura koja će krasiti pasarelu u Beograd stiže u novembru, a na proleće sledeće godine će biti postavljena.

– Na proleće naredne godine očekuje nas i izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdansku tvrđavu sa parkom Ušće. Taj park je trenutno najveći park koji radimo i radićemo ga u naredne dve godine. Kalemegdanska tvrđava se dekorativno osvetljava, kao i veliki broj fasada u tom kraju. Ovaj deo Beograda se menja i postaje lepši – naglasio je Mali.

On je rekao da će i infrastrukturni radovi u gradu biti završeni u roku od petnaestak dana, tako da će Beograd bolje funkcionisati, ali će imati lepše ulice, trgove i mostove. Siniša Mali je zahvalio Saobraćajnom institutu CIP, koji je donirao projekat izgradnje pasarele.

Mrđan Bajić, vajar, istakao je da je skulptura projekat koji je čekao realizaciu 12 godina. On je izrazio nadu da će Beograđani zavoleti ovo mesto, koje je bilo potpuno skrajnuto i da će postati mesto ukrštanja funkcije i umetnosti, ali i da će savremena vizuelna umetnost biti vidljiva široj publici.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar