Vesti
15.10.2020. 17:44
Tanjug

Transakcija preuzimanja Komercijalne

MALI: Preuzimanje Komercijalne banke gotovo do kraja godine

tan2020-10-15_103358910_1.jpg

Transakcija preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB-a biće zatvorena do kraja godine, izjavio je zaTanjugu ministar finansija Siniša Mali

Transakcija preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB-a biće zatvorena do kraja godine, izjavio je zaTanjugu ministar finansija Siniša Mali i dodao da je već isplaćeno državi oko 60 miliona evra kroz dividendu.

Inače, isplata zaostalih dividendi je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

"U okviru transakcije u budžet Srbije treba da se slije oko 400 miliona evra od privatizacije Komercijalne banke. Mi smo pre par dana već dobili deo dividende isplaćene od Komercijalne banke, oko 60 miliona evra", naveo je ministar.

[caption id="attachment_295049" align="alignnone" width="676"] FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs[/caption]

Od dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Mali je podsetio da je NLB banka dala najbolju ponudu za Komercijalnu banku i istakao da se ta transakcija polako približava kraju.

"Najveći deo saglasnosti iz celog regiona je već pribavljen i ostaje još samo saglasnost Evropske centralne banke i na osnovu toga saglasnost NBS. Očekujem da ćemo u narednih par nedelja i te saglanosti dobiti kako bi završili i zatvorili transakciju do kraja godine", rekao je ministar Tanjugu.

[caption id="attachment_286785" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr[/caption]

Mali kaže da će ta privatizacija biti dobra za budžet države, jer se i od tog novca podižu plate i penzije.

"Očekujem da se ova transakcija završi i da Komercijalna banka dobije novog vlasnika do kraja godine i onda država ostaje samo sa jednom bankom u svom vlasništvu, Bankom Poštanska štedionica", rekao je on.

Takođe, kaže da je privatizacija Komercijalne banke bila deo sporazuma sa MMF koji ističe krajem godine.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje prihodovati više od 450 miliona evra, pošto će dobiti prihod od kamate po stopi od dva odsto godišnje za period od 1. januara 2020. koje je NLB obavezna da isplati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve