MALI: Srbija šampion u ekonomskim reformama

MALI: Srbija šampion u ekonomskim reformama


Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je tokom dvodnevne posete Briselu, da je Srbija “šampion u ekonomskim reformama”, sa stopom rasta 4,3 odsto, koja je najveća u poslednjih deset godina.

Mali se sastao sa komesarom EU za budžet i ljudske resurse Ginterom Etingerom, i tom prilikom su se usaglasili da je Srbija značajno napredovala i postigla zavidne ekonomske rezultate u prethodnom periodu.

“Zaključili smo da su nam rezultati u makroekonomiji i mikroekonomiji izuzetno dobri. Smanjuje se nezaposlenost i imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom”, rekao je Mali.

Ministar je istakao da je izuzetno bitna pomoć i podrška EU, jer to otvara put ka rastu srpske ekonomije i privrede.

“Molio sam gospodina Etingera da se u što kraćem periodu otvore poglavlja koja se odnose na finansijske usluge, koja bi trebalo da nam obezbede bolji pristup evropskim i drugim fondovima”, kazao je Mali.

Fondovi bi mogli, prema rečima ministra, da omoguće Srbiji veća ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo.

“Takvim ulaganjima ćemo doći do povećanja plata i penzija, odnosno boljeg životnog standarda gradjana. Novi sistem budžetiranja EU, do 2027. godine, otvara mogućnost zemljama koje nisu članice EU da imaju pristup fondovima. To je mogućnost koju ćemo mi sigurno iskoristiti”, rekao je ministar finansija.

Mali će sutra u tom gradu učestvovati na Savetu za ekonomska i finansijska pitanja EU.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Dr Miggyy

    Ministar “doktor” Siniša Mali izneo je da je Srbija “šampion u ekonomskim reformama”, sa stopom rasta 4,3 odsto, koja je najveća u poslednjih deset godina. Kako je prosek neto plata u januaru i februaru 2019. godine 451 evro, porast bi bio na 470 evra. Mađarska u istom periodu ima prosek neto plata 706 evra i porast od 5% i onda porast biće na 741,3 evra. Gde je onda ministrov šampion, a da se ne upoređuju rezultati sa Nemačkom ili Švajcarskom i pored nižeg procentualnog porasta od “šampiona” rast je daleko veći.

+ Ostavite komentar