Vesti
02.03.2021. 14:17
Tanjug

Država će obezbediti

MALI: Za 1,5 miliona radnika pomoć od 48.000 dinara

tan2020-7-30_14831621_0.jpg

Država će obezbediti pomoć od tri puta po pola minimalne zarade za 1,5 miliona radnika, što je ukupno 48.000 dinara,

Država će obezbediti pomoć od tri puta po pola minimalne zarade za 1,5 miliona radnika, što je ukupno 48.000 dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je gostujući na Prvoj istakao da je to velika pomoć koju obezbeđuje država.

Takođe, podseća da zvanični podaci pokazuju da Srbija ima najmanji pad BDP-a u Evropi, kao i da je Republički zavod za statistiku juče objavio da je pad BDP-a u četvrtom kavrtalu 2020. iznosio 1,1 odsto u odnosu na isti period 2019.

"Juče je Zavod za statistiku izašao sa poslednjim podacima za 2020. godinu, to je ono o čemu je predsednik Vučić govorio kada je pričao da smo najbolji u Evropi. To se nikad nije desilo. Mnoge razvijenije zemlje od nas mnogo su više pale. Mi smo u 2020. godini imali stopu nezaposlenosti od devet odsto", rekao je Mali za Prvu.

Ističe da smo apsolutno zadržali stabilnost naših javnih, finansija kao i da Srbija sve lekove i medicinsku opremu plaća na vreme i da ih zato imamo mnogo.

[caption id="attachment_306049" align="alignnone" width="676"]FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr[/caption]

Prema njegovim rečima, upkos pandemiji prosečne plate rastu i možda smo jedina zemlja u Evropi koja je krenula sa povećanjem plata, penzija, minimalne zarade.

"Očekujući otvaranje globalne ekonomije, kako ide vakcinacija, mislim da je Srbija dobro pozicionirala sebe kada je reč o rastu", rekao je Mali, i dodao da smo jasno definisali dva prioriteta: borbu za spas ekonomije i borbu za živote i zdravlje građana.

Povezane vesti - MALI: Danas počela prijava za prvu polovinu minimalca

Nije problem i da se država zaduži ako treba, ali da sačuvamo svako radno mesto", dodao je.

"Svi zajedno smo prošli kroz reforme od 2014. godine. Prosečne plate rastu, čak i sada u ekonomskoj krizi", rekao je Mali i dodao da prvi i drugi paket iznose 704 milijarde dinara, dodajući da je treći paket vredan 250 milijardi dinara.

Ministar je pokazao koje sve elemente sadrži paket pomoći koji sleduje građanima i privredi.

Radi se o tri puta po pola minimalne zarade za 1,5 miliona radnika, što je ukupno 48.000 dinara.

"Pomoći ćemo i turizmu i ugostiteljstvu koji će dobiti još jedan minimalac", kazao je Mali.

Takođe, gradski hoteli dobijaju 350 evra po krevetu i 150 evra po smeštajnoj jedinici. Prošle godine je 312 hotela dobilu tu pomoć.

Mali je ukazao na to da smo napravi način strukturirali prošla dva programa.

"Na sve to se ide sa podrškom građanima. Dva puta po 30 evra u maju i novembru za sve punoletne koji se prijave. U dodatnih 50 evra ide penzionerima u septembru. Oni ne treba da se prijavljuju, automatski će dobiti već prve nedelje maja prvih 30 evra, a u septembru 50 evra ", rekao je Mali

Napomenuo je da će u narednih nekoliko dana odlučiti da li će biti neke pomoći za nezaposlene.

[caption id="attachment_306047" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs[/caption]

On je podsetio da se prošle godine 6,1 milion građana Srbije prijavio za pomoć od 100 evra.

"Prijavljivanje za novu pomoć kreće 28. aprila, kao i prošle godine - preko kol centra ili portala Trezora Republike Srbije", rekao je ministar.

Prijavljivanje traje do maja, dakle ko napuni 18 godina između maja i novembra - ne može da se prijavi, objasnio je.

"Razgovaramo sa Ministarstvom poljoprivrede, da vidimo da li je neophodno podržati individualne poljoprivredne proizvođače. Nemojte da brinete, mi ćemo da pomognemo", rekao je Mali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve