MALI: Za zdravstvo 15,2 milijardi dinara u budžetu za 2021. godinu

MALI: Za zdravstvo 15,2 milijardi dinara u budžetu za 2021. godinu

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK


Siniša Mali ministar finansija izjavio je danas u Skupštini Srbije da su Predlogom budžeta za 2021. godinu planirana velika ulaganja u zdravstvo, ukupne vrednosti 15,2 milijardi dinara.

Obrazlažući budžet za narednu godinu u parlamentu, Mali je istakao da će sredstva biti izdvojena za završetak Kliničkog centra u Beogradu i Kliničkog centra u Novom Sadu, kao i za početak radova na Kliničkom centru u Kragujevcu.

Pored tih ustanova, Mali je naveo da će novac biti izdvojen za radove na Dedinju 2, za radove za Kliniku za infektivne i tropske bolesti, radove na opštoj bolnici u Loznici, Aranđelovcu, Vrbasu, Surdulici, Vranju, Kikindi, Pirotu, Prokuplju…

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/nr

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/nr

Takođe, za Dom zdravlja u Novom Sadu biće izdvojeno 7,8 miliona dinara.

Novac će biti izdvojen i za Dom zdravlja u Valjevu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj banji, kao i za Zavod za javno zdravlje u Kraljevu.

Povezane vesti – “Svim penzionerima 18. decembra po 5.000 dinara pomoći”

Ministar je rekao da je reč o 22 zdravstvene ustanove za koje su ugovori već potpisani i dodao da su na nekim ustanovama radovi već krenuli, a da na ostalim počinju sledeće godine.

“Jačina i snaga jedne zemlje više se meri samo politički i ekonomski, već je vezana i za otpornost zdravstvenog sistema. Mnoge zemlje, razvijenije od Srbije, su pale na ispitu kada je u pitanju korona, jer nisu dovoljno ulagale u zdravstvo”, rekao je Mali.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Istakao je da je tokom virusa korona nivo hospitalizacije u našoj zemlji najveći u Evropi i da iznosi između 12 i 38 odsto, dok u Nemačkoj iznosi između jedan i četiri odsto.

Mali navodi da je zbog toga veliki pritisak na naše zdravstvo i da će ih zato država uvek podržati većim platama i ulaganjima u zdravstvene ustanove.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar