Vesti
17.12.2019. 16:08
R. E. / Times of Malta

MALTEŠKI NADBISKUP: Usvojite srpsku decu, ako je to potrebno da ih sačuvamo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čarls Skikluna, malteški nadbiskup, i tenor Džozef Kaljeha apelovali su da se pronađe rešenje za problem porodica iz zemalja koja nisu u EU, pa tako i Srbije, čija deca ne mogu da dobiju boravišnu dozvolu zbog nedovoljnih prihoda roditelja, piše Times of Malta, a nadbiskup je čak predložio usvajanje dece kojoj preti deportacija.

Agencija zadužena za državljanstvo i boravak malteške vlade je tokom proteklih nekoliko dana poslala pisma (odbijenice) porodicama koje potiču iz trećih zemalja, a u kojima roditelji zarađuju manje od zakonskog minimuma.

Porodice koje potiču iz trećih zemalja, država koje su izvan EU, moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete. Ova suma ne uključuje bonuse ili prekovremeni rad.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALBERTO VALDES

Neka deca imaju samo dve godine.

Tim povodom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zakazalo je konzularne konsultacije sa Maltom za 27. januar 2020. godine, kako bi se pronašlo rešenje za problem porodica iz Srbije.

Čarls Skikluna pozvao je na Twitter-u sve župe i katoličke zajednice da razmotre "usvajanje" jednog ili više deteta garantujući, ako je potrebno, novčanim sredstvima njihovo izdržavanje.

Dodao je da, ukoliko građani žele, mogu da daju novac Karitasu Malta sa naznakom "dvadeset dvoje migrantske dece". Poznati malteški tenor Džozef Kaljeha rekao je da je spreman da doprinese rešavanju tog, kako je naveo, birokratskog problema. Ko želi da mi se pridruži?", upitao je Kaljeha.

Glas protiv krutog birokratskog stava malteških vlasti podigli su se i direktor Karitasa Entoni Gat i poslanica u tamošnjem parlamentu Roberta Mecola.

Povezane vesti - NEMA PARA, NE MOGU DECA: Roditelji iz Srbije su skrhani, očajni i tužni zbog Malte

Gat je čitavu situaciju ocenio kao sramotnu.

"Prvo je roditeljima sa tom decom dozvoljeno da se nastane i da doprinesu ekonomiji zemlje, a onda su zamoljeni da odu ili da se rastanu od svoje dece, pošto ‘mi samo hoćemo ono što oni mogu da nam daju'", napisao je Gat na Facebook-u.

Mecola je nazvala maltešku vladu "besramnom".

"U jednom od svojih poslednjih poteza na mestu premijera Džozef Muskat odustaje od ‘svoje besmislene šarade i pokušava da bude napredan’ tako što sa Malte želi da izbaci 22 deteta uoči Božića", navela je Mecola.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve