Vesti
16.06.2019. 14:06
Tanjug

Marković: Crnogorska vlast zaboravlja da su državu osnovali sveci SPC

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Crnogorska vlast zaboravlja da su crnogorsku državu osnovali sveci Srpske pravoslavne crkve, kazao je danas istoričar Predrag Marković.

Komentarišući nameru vlade Crne Gore da donošenjem zakona o slobodi veroispovesti prisvoji imovinu Srpske pravoslavne crkve, istoričar Marković navodi za TV Prva da je ova odluka politička i da nema veze sa istorijskim činjenicama.

"Milo je uradio nešto što priželjkuju Tači i Haradinaj, međutim, postoji tu još jedna bitna stvar. Kraljevina Crna Gora nije obuhvatala veći deo današnje crnogorske teritorije. Kada bismo terali mak na konac, nijedna crkva na primorju ne bi mogla da pripadne Crnoj Gori, što je pitanje i za crkve na severu Crne Gore", kaže on, prenosi B92.net.

Povezane vesti - Irinej o Đukanoviću: Poturica gori od Turčina

Marković je istakao i da se zaboravlja da su "crnogorsku državu osnovali sveci Srpske pravoslavne crkve". SPC poručila je juče crnogorskim vlastima na Trojčindanskom saboru u Podgorici da ''povuku zakon ili će crkva još odlučnije braniti svoja prava''.

Stav Mitropolije crnogorsko-primorske je da se predloženim zakonom produbljuju podele i iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na verskoj i etničkoj osnovi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve