Vesti
29.04.2020. 19:13
Tanjug

"MASKE OBAVEZNE" KON: Fizičko distanciranje i te kako ima smisla

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dr Predrag Kon rekao je da se može primetiti da virus u Srbiji slabi.

"Oprez i dalje postoji, u manjim mestima i kroz gerontološke centre virus pravi problem, uspeva da uđe i preživi. U velikim gradovima sada ima manje pozitivnih slučajeva, nego u manjim mestima, što je dobro", rekao je epidemiolog Kon.

"Imamo razloga da budemo zadovoljni", naglasio je dr Kon.

On je posebno dodao da zabrana kontakta i dalje mora da bude na snazi i da posebno moraju da se čuvaju stariji od 65 godina.

"Kontakti sa starijima treba u glavi da nam budu zabranjeni", rekao je Kon.

"Apelovala bih na sve nas da se strpimo još malo i da ove lepe dane provedemo u kući jer tako štitimo i sebe i svoju porodicu", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

"Dominantan put prenosa je kapljični, ali je moguće i drugim putevima sa sveže kontaminiranih površina", objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da se na taj način prenosi i virus gripa i malih boginja, ali da tu postoji vakcina, te su mere prevencije najvažnije kada je u pitanju koronavirus.

"Svaki boravak u zatvorenom prostoru, posebno tamo gde je veći broj ljudi, je poseban rizik za širenje infekcije", rekla je ona.

Kako je objasnila, nošenje maski je zato obavezno u zatvorenom, ali je dodala da nije na odmet da se maska nosi i na otvorenom. Kisić Tepavčevićeva je dodala da je najbolje da izbegavamo sva mesta na kojima ima mnogo ljudi, a ukoliko to nije moguće, da se posebno vodi računa.

"Uvek se više preporučuje da smo na otvorenom nego u zatvorenom i da se drži distanca. Fizičko distanciranje i te kako ima smisla, koliko god to banalno zvučalo", objašnjava ona.

Doktorka Kisić Tepavčević i doktor Kon objasnili su da će se tek vršiti istraživanja od reprodukcionom broju.

Dr Kon je rekao da je karantin za osobe koje dolaze iz inostranstva smanjen na 14 dana.

"Svako putovanje može napraviti nezgodnu epidemiološku situaciju. Ceo svet mora da radi zajedno", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona se posebno zahvalila dolasku lekara iz Kine koji su pomogli Srbiji i u testovima i u stručnoj pomoći.

Kako je objasnio epidemiolog Kon, na osnovu broja testova, broj pozitivnih jeste u padu. On je rekao da je najvažnije da se otkriju i oni najblaži slučajevi kako bi se na vreme izolovali jer je to najefikasniji način da suzbijanje virusa.

"Ne možemo da se poredimo sa početkom. Imamo potpuno novi kapacitet i nove uslove u odnosu na početak", rekao je dr Kon.

Kako je objasnio, ako bi se uslovi za širenje virusa ponovo pojavili i ako ne bi bilo imuniteta u populaciji, onda bi sve krenulo ispočetka.

"Da li ćemo vraćati mere? To je pitanje svih pitanja, ali to ne možemo da znamo", zaključio je dr Predrag Kon.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve