Vesti
17.10.2023. 14:09
Promo

Organizacija za migracije

Sastaju se stručnjaci u oblasti readmisije u Beogradu

sastanak
Izvor: Shutterstock

Osnivanje Regionalne grupe stručnjaka za readmsiju predstavlja deo subregionalnog WBCAP projekta koji IOM sprovodi uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Danske.

U trenutku kada pitanje readmisije i povratka privlači sve veću pažnju javnosti, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) organizuje regionalni sastanak u cilju osnivanja Regionalne grupe stručnjaka u oblasti readmisije od 16. do 18. oktobra u Beogradu.

Teme radnih sesija biće: Unapređenje regionalne saradnje u oblasti readmisije; uspostavljanje saradnje sa zamljama porekla iregularnih migranata; saradnja sa Evropskom unijom i ostvarivanje digitalizovane saradnje između EU i Zapadnog Balkana kroz pokretanje digitalnog sistema za upravljanje predmetima readmsije (RCMS); podizanje kapaciteta institucija u oblasti readmisije i povratka. Radne sesije će moderirati predstavnici vlasti Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Osnivanje Regionalne grupe stručnjaka za readmsiju predstavlja deo subregionalnog WBCAP projekta koji IOM sprovodi uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Danske.

Sastanak u Beogradu je početni korak u osnivanju platforme za razmenu znanja, iskustava i razvoj održivog i efikasnog sistema upravljanja povratkom na Zapadnom Balkanu.

Projekat se sprovodi od 2021. godine kao odgovor na porast broja iregularnih prelazaka granica na Zapadnom Balkanu za čak 136%, što je u tom trenutku predstavljalo veliki izazov za region.

Sastanak će otvoriti ambasadorka Kraljevine Danske u Srbiji, Njena ekselencija Suzan Šajn, a prisustvovaće i diplomatski predstavnici drugih država, EU predstavnici i drugi istaknuti gosti. Pored ambasadorke Danske, učesnicima će se u uvodnom delu obratiti Donatella Bradić, v.d šefa misije IOM Srbija, Miroslav Panić, v.d. sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima u BiH.

Očekuje se da će ceo događaj doprineti poboljšanju sistema upravljanja migracijama i readmisije na Zapadnom Balkanu, kao i razvoju sistema održivog povratka uz poštovanje ljudskih prava migranata u skladu sa međunarodnim standardima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija je gvozdeni prijatelj Kine"
1

Si Đinping

17.10.2023. 13:45

"Srbija je gvozdeni prijatelj Kine"

Predsednik Kine Si Đinping ocenio je u susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su odnosi Kine i Srbije izdržali promene u međunarodnom pejzažu poslednjih godina i da su primer prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve