Vesti
15.02.2023. 09:53
Danas

Kad stiže proleće

Da li su se medvedi uplašili svojih senki: Evo kakvo nas vreme očekuje

1
Izvor: Shutterstock

Da li se zima produžava ili je vreme za toplije dane, može da nam pokaže i ponašanje medveda. Upravo je par medveda iz Beogradskog zoološkog vrta predvideo kakav nas ostatak zime čeka.

Po narodnom verovanju, na Sretenje, kada se sreću zima i leto, medvedi mogu da predvide kakvo nas vreme čeka u narednom periodu.

Ako je na Sretenje sunčan dan i oni izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Ako ne vidi senku, izaći će da potraže hranu i zima je gotova.

Medvedi iz Beogradskog zoo-vrta Uroš i Miša izašli su iz svojih jazbina.

"Medvedi su izašli, završena je hibernacija što znači da stiže toplije vreme. Ove godine su se medvedi složili s našim meteorolozima i potvrdili prognozu da će biti toplije vreme. Treba reći da medvedi u zoološkom vrtu ne spavaju pravi zimski san, pa u ovo doba izlaze kako bi jeli. Koliko vidim, dobro su raspoloženi, mislim da se neće uplašiti svoje senke i ostaće napolju", izjavio je biolog Kristijan Ovari, zaposlen u Beo zoo-vrtu, prenosi Danas.

O njihovim prognozama Ovari kaže da, koliko je njemu poznato, nisu omanuli, ali da je izazov kako će pogađati ubuduće zbog klimatskih promena.

"Dosad nas nisu izneverili, ne znam da li imaju dil s meteorolozima. Menja se klima, ali za sada nisu omanuli", dodao je Ovari.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
24°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve