“Mere na granici zavisiće od epidemiološke situacije”

“Mere na granici zavisiće od epidemiološke situacije”

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr


Da li će strože mere na granicama, koje podrazumevaju obavezan PCR test ili deset dana karantina za naše građane koji se vraćaju, biti produžene i posle 10. janura, isključivo će zavisiti od epidemiološke situacije, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

On je apelovao na sve da ne izlaze prerano sa stavovima da će mere da popuštaju, ostanu iste ili da budu pooštrene, jer to izaziva konfuziju kod građana.

Kako kaže, sve zavisiti od epidemiološke situacije koja bude u tom momentu – koliko ima pregleda, koliko zaraženih, popunjenost bolnica, obuhvat vakcinacijom.

“Samo na osnovu toga ćemo donositi mere. Nama nije cilj da nekoga maltretiramo, otežavamo putovanja. Nama je na prvom mestu zaštita građana i zdravstvenog sistema”, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

 FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Napominje da će, ako situacija bude dobra, biti urađeno sve što je moguće da se olakša građanima da ulaze i izlaze iz Srbije.

“To sve od nas zavisi. Ako se budemo ponašali po preporukama, biće nam bolji rezultati, moćićemo te mere da relaksiramo”, istakao je ministar.

“Primiću prvu sledeću vakcinu koja stigne u Srbiju”

Lončar je izjavio da će se vakcinisati protiv virusa korona, a da je jedini razlog što to do sada nije uradio, dogovor između državnih zvaničnika da svi prime različite vakcine i da tako pokažu da su sve bezbedne.

Povezane vesti – KON: Očekujemo porast obolelih posle Božića

On je odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu zašto se kao ministar zdravlja nije vakcinisao, rekao da će vakcinisita sledećom vakcinom koja stigne u Srbiju i dobije sertifikat Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

“Ne bi bilo korektno da se svi vakčinišemo istom vakcinom. Koja god da bude sledeća vakcina, ja ću se njom vakcinisati. Inače nemam problem da primim Fajzerovu i rusku vakcinu koje su već stigle u našu zemlju”, rekao je Lončar.

 EPA-EFE/ANGELO CARCONI

EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Istakao je da bi primio svaku vakcinu za koje ALIMS izda sertifikat. Podseća da je Fajzer/Biontekovu vakcinu primila premijerka Ana Brnabić, da su rusku primili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Povezane vesti – ĐERLEK: Ako vakcinišemo od 1,4 do 3 miliona, bićemo blizu pobede

“Da sam primio vakcinu, mnogi bi rekli prvo je sebe zaštitio”, naveo je ministar.

Upitan da li će Srbija nabavljati vakcinu američke Moderne, koja je dobila dozvolu u EU, Lončar je naveo da je Srbije deo Kovaks sistema Svetske zdravstvene organizacije, a da je u tom sistemu i američki proizvođač vakcine protiv koronavirusa Moderna.

“Imamo ugovor s Kovaksom da možemo da biramo vakcinu. U zavisnosti šta budu ponudili i šta ALIMS bude rekao, mi ćemo to i nabaviti”, rekao je ministar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar