Vesti
29.04.2019. 12:09
Tanjug / R. E.

SAMIT U BERLINU Vučić: Priština odbila da ukine takse, nema pomaka. Nastavak u Parizu (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Imali smo samo jedan uslov za nastavak dijaloga, da se takse povuku, a Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu, nakon samita posvećenog Zapadnom Balkanu.

"Imali smo seriju teških sastanaka. Možemo da izrazimo zahvalnost Merkelovoj i Makronu, oni su se racionalno ponašali i pokušavali su da pronađu rešenje za situaciju na Zapadnom Balkanu. Srbija nije imala nijedan uslov osim da se takse povuku, neki drugi su smatrali da je od dijaloga važnije da ostanu takse, ali šta da radimo. Sastanci su bili važni da vidimo ko kakve poglede ima na situaciju", rekao je Vučić.

On navodi i da je iznenađen žestinom napada, posebno prema Republici Srpskoj.

"Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv RS i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao. Ukazao sam na to da RS nije nikakva loša tvorevina, već Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH. Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo, nema nikakve autonomije za Srbe, nema izvršnih ovlašćenja za ZSO. Trudili smo se da ponašamo odgovorno. Zaev je pokušao da nađe opravdanje za protivpravne takse i da taj njihov akt obrazloži neuspehom i neprimanjem Kosova u Interpol", rekao je predsednik Srbije i najavio novi sastanak u julu u Parizu.

"U jednom danu smo najkraće, ali veoma odgovorno govorili, pokušavali smo da rešimo probleme, pre nastavka Berlinskog kongresa u Poznanju, a u julu ćemo imati novi sastanak u Parizu. Nadam se da će impuls Mekrelove i Markona doprineti boljitku u naredna dva meseca", kazao je Vučić.

"Ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime. Kada ne rešite probleme, ne možete da kažete da ste srećni. Moram da priznam da je jedan od organizatora skupa bio veoma korektan i nedvosmisleno stavio do znanja albanskim predstavnicima da to neće moći tako", kazao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FILIP SINGER

Otvorene karte

Povodom izjave Hašima Tačija da je EU nesposobna da vodi dijalog i da SAD treba da se uključi u proces, predsednik Srbije kaže da ne misli da je problem u EU.

"Mi nikada nismo imali problem sa EU. Ne mislim da je problem u EU. Probem je u svima nama koji treba da se okrenemo budućnosti. Nemačka kancelarka je inače vrlo brzo bila obaveštena o toj Tačijevoj izjavi. Mnogima neće biti drago zbog toga. Voleo bih da je danas pokrenut dijalog, jer je to garancija buduće stabilizacije. Moramo da razmišljamo kako da pronađemo rešenje. Iako se neko u Srbiji raduje zbog ovakve situacije, ja se ne radujem, voleo bih da smo pokrenuli dijalog, ali šta ćete, za tango je potrebno dvoje, a mi, nažalost, partnera za odgovornu igru nemamo", poručio je Vučić.

Novinari su pitali predsednika Srbije i da prokomentariše izjave da će Vučić danas u Berlinu priznati nezavisno Kosovo.

"To je toliko neozbiljno i neodgovorno, o tome ću pričati kad dođem u Srbiju. Nije lako ne priznati Kosovo, a sa druge strane imate devet koji su ga priznali. Naš posao je da se borimo za naš narod. Mislim da ovo nije izgubljeno vreme, svi su igrali sa otvorenim kartama. Bila je salva optužbi na naš račun iz regiona, nisam mogao da verujem. Gledao sam u Anu (Brnabić) i nisam mogao da verujem. Rekao sam im: mi smo krivi za sve, mi smo uveli takse, ja govorim o velikoj Srbiji, a ne Edi Rama. Građani Srbije treba da znaju da pred nama nije lak period, toliko novca gubimo zbog taksi. Da toliko novca gubi neka država EU, to bi bilo na ne znam koji nivo podignuto... Ovako, ako Srbi gube pare, nije mnogo ni važno - konstatovao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Mika Schmidt / POOL

"Ne mislim da je bilo šta propalo"

Predsednik Srbije smatra da je uvek bolje kada se razgovora, nego kad dijaloga ga nema.

"Da li očekujete čuda? Čuda se u životu ne dešavaju. Jedanput ili dva puta se dogodi da tim iz istočne Evrope uzme Kup šampiona 1990. i 1991. i to, ovog puta na penale, i to se neće ponoviti u narednih 30 ili 50 godina... Zato pustite čuda, ovo je relanost, vidi se da se nalazimo u teškoj i ozbiljnoj sitaciji i moramo da se ponašamo odgovorno i da vodimo računa o budućnosti našeg naroda", rekao je Vučić.

 

 

Lideri Nemačke i Francuske, zapadno balkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, te visoke predstavnice EU sastali su se oko 18 časova iza zatvorenih vrata sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu.

Sastanak o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Merkelove i francuskog predsednika Emanuela Makrona, ima za cilj, prema ranijim najavama, pospešivanja saradnje na Zapadnom Balkanu, a pe svega - pronalaženje rešenja za izlazak iz ćorsokaka u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

https://youtu.be/50zFGIKP2Cc

Osim predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, sastanku prisustvuju i lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Skupu, takođe, prisustvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenović i Marijan Šarec. Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkel i Makron.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik  Emanuel Makronom dočekali su predsednika Srbije Aleksandra Vučićakoji je stigao na sastanak o Zapadnom Balkanu.

Merkel: Samit nije zamena za Berlinski proces
Prethodno je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će jedna od tema danas u Berlinu, gde se održava sastanak o Zapadnom Balkanu, a potom se razgovori nastavljaju radnom večerom, biti "pitanje odnosa Srbije i Kosova" i kako da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka", rekla je ona na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koorganizatorom samita o Zapadnom Balkanu, pred početak tog sastanka.

 Samit, dodala je kancelarka, takođe nije zamena za Berlinski proces, niti za pristupne pregovore, već dobra prilika da se razmene mišljenja o situaciju u regionu.
Ona je rekla da Nemačka i Francuska podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.
Makron: Razgovori bez tabua
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio da će razgovarati o slučaju Srbije i Kosova s voljom da se nastave pregovori.
"Nemamo nameru da propišemo rešenje, već smo spremni da sagledamo sve opcije i da se razgovori nastave bez tabua. Odgovornost je na svima, svi moramo da radimo da dve strane nastave dijalog", poručio je Makron na konferenciji s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pred početak današnjeg sastanka sa liderima zapadnog Balkana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Drugi ulog je da zajedno radimo na stabilnosti regiona. Najvažnije je imati političku stabilnosi u regionu, što za Francusku predstavlja politiku novog angažmana. Od 2000. godine smo se malo povukli iz regiona i danas želimo zajedno da radimo", dodao je francuski predsednik.

Prvi sastanak sa Mogerinijevom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi bileteralni sastanak imao je u 14 časova sa šeficom EU diplomatije Federika Mogerini, koja je inače posrednik u dijalogu Beogradu i Prištine.

Vučić je Mogerinijevoj preneo da je Srbija spremna "koliko sutra" da nastavi dijalog, čim Priština ukine takse, rekao je predsednik nakon sastanka.

"Rekao sam Mogerini sa me nikad nije videla nasmejanijeg. Doveli ste nas u poziciju u kojoj moramo da se branimo od nemogućih laži. Kad se nalazite u uglu, a da nemate šta više da uradite, onda ste u lagodnoj poziciji. Mnogo lagodnijoj nego ranije. Rekao sam joj da čim se ukinu takse, da je Srbija spremna da nastavij dijalog. Da li će se to dogoditi - nije u našim rukama. Drže ih gotovo šest meseci. Govorili smo i o bilateralnim pitanjima, važnim pitanjima, ukazali smo na određene nelogičnosti kada je reč o povećanju državne pomoći i izvoza. Govorili smo i o problemima u izvozu čelika, ali je sigurno da se srpska ekonomija kreće krupnim koracima napred", istakao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Predsednik je poručio da je Srbija posvećena svom evropskom putu i da će nastaviti da radi na tome.

"Ne želim da pravimo politički cirkus, nego da večeras lepo pričamo. Želimo da očuvamo stabilnost, trajni mir i početak rešavanja onih problema koje su aktuelni. Nisam optimista da će se nešto večeras u Berlinu rešiti. Ako je neko mislio da će to uraditi time što će nas pritiskati, nećemo gledati taj film", rekao je Vučić novinarima.

VUCIC MERKEL 1
Iz Brisela pred sastanak u Berlin ponavaljaju da Prespanski sporazum Atine i Skoplja o imenu predstavlja "istorijski primer pomirenja", a da dijalog Beograda i Prištine "zahteva održivo rešenje za dobrobit naroda, regiona i šire".

Kako je rekao: Razgovarali smo o Železari Smederevo i kvotama na čelik i ukazali na određene nelogičnosti, da imamo problem na primer u odnosu na Tursku.

"Nećemo da dozvolimo da železara bude ubijena zbog birokratskih procedura", rekao je Vučić.

Tači preti novim merama Srbiji

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači izjavio da je taksa legalno pravo i potom zapretio novim merama, ako Srbija, kako kaže, nastavi da bude agresivna.

Tači je ovo izjavio nakon sastanka sa Federikom Mogerini, na kojem je prisustvovao sa ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem, ali ne i sa premijerom Ramušom Haradinajem, koji je nekoliko puta kritikovao Mogerini, prenosi RTK2.

On je istovremeno novinarima u Berlinu rekao da Priština želi da se SAD uključe u dijalog, jer se EU pokazala kao nepouzdan pregovarač.

"Nema dogovora dok se SAD ne uključe, jer se EU pokazala nesposobnom", rekao je Tači i tvrdi da EU nije jedinstvena i ne može da reši problem Kosova, već to može samo SAD.

Prema pisanju prištinske "Gazete Ekspres" Tači je takvom izjavom uspeo da "uvredi domaćine skupa - Merkelovu i Makrona" rekavši da dijaloga sa Beogradom nema bez SAD, ali i ponovio stav o priključenju tzv. "Preševske doline" Kosovu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC
Gazeta Expres konstatuje da ovom izjavom Tači praktično vređa domaćine današnjeg skupa, dve evropske sile, Nemačku i Francusku, koje su inicirale sastanak.

Tači je ponovio zahtev za liberalizaciju viza za građane Kosova.

"Ispunili smo kriterijume, to je nepravda prema Kosovu. Nadam se da će Merkel i Makron dati dobre vesti o vizama, a ako se to ne dogodi, to će biti razočaranje", rekao je Tači.

Rešenje za ćorsokak
Poziv za učešće u velikoj konferenciji o Zapadnom Balkanu dobili su premijeri svih zemalja regiona, kao i posebno predsednik Srbije Vučić i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači.
Kako su ranije najavljivali različiti zvaničnici iz EU, sastanak, pored pospešivanja saradnje na Zapadnom Balkanu, ima pre svega za cilj pronalaženje rešenja za izlazak iz ćorsokaka, u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/DS)

Neposredno uoči početka konferencije, novinarima će se obratiti nemačka kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron, a tek potom je predviđen sastanak o Zapadnom Balkanu.

Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkel i Makron.

Drugog dana boravka u Berlinu, u utorak, predsednik Srbije imaće razgovor i sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu, kao i sa poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve