Vesti
05.05.2019. 12:44
Blic / R. E.

Merkelova i Makron hoće lično da se uključe u dijalog o Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik francuske Emanuel Makron nudili su na sastanku u Berlinu da se lično i direktno uključe u dijalog između Beograda i Prištine ako Kosovo pristane privremeno da suspenduje takse na robu iz Srbije, saznaje Blic iz diplomatskih izvora.

Najmoćniji evropski dvojac je u neformalnom delu susreta regionalnih lidera u Berlinu poveo priču o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine.
"Spominjala se i mogućnost da se takse koje su uvedene na srpsku robu suspenduju na šest ili četiri meseca, a Merkelova i Makron nudili su da u tom slučaju lično uđu u dijalog između Beograda i Prištine. Kao što se može videti iz daljeg razvoja dogovora, ponuda nije prihvaćena" kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova.

O susretu regionalnih lidera u Berlinu juče se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da Priština neće da ukine takse, ne zato što je sama "čvrsta" u tome, već što je "čvrst" neko ko im je za to dao zeleno svetlo.

"To sam u Berlinu odmah rekao i kancelarki Merkel i francuskom predsedniku Makronu - da Priština neće popustiti, ne zato što su čvrsti, već zato što je neko drugi, ko im je tako rekao, čvrst. Oni nisu verovali... Kako da odbiješ Francusku, Nemačku? Nemoguće. Rekao sam - znam ljude, znam im mentalitet i znam koliko snažne sile mogu da stoje iza njih", kazao je Vučić.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
02.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve