Vesti
18.09.2019. 16:43
Tanjug

MERKELOVA: Nema rokova za sporazum Beograda i Prištine, niti za pristupanje EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se, u okviru dvodnevne posete Berlinu, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je priredila svečani doček za Brnabićevu, uz intoniranje himni dve države i vojne počasti.

Nemačka kancelarka je na konferenciji za medije istakla kako je sa predsednicom Vlade Srbije razgovarala o situaciji u regionu, saradnji, ali i da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i što je doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Ona je nakon razgovora sa Anom Brnabić rekla da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi se postiglo rešenje.

https://www.youtube.com/watch?v=uuKL40IjD7M

Na pitanje novinara, da li Berlin i EU imaju rok do kada treba da se postigne sporazum Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum pristupanja EU - 2025. godine, Merkelova je izjavila da nema rokova i poručila: "što pre to bolje".

"Nema rokova u kojima se neke stvari moraju završiti, ali što pre to bolje", rekla je Merkel.

Kaže da je njena poruka za sve koji žele da budu članica EU da je za to nekada potrebno malo više vremena, nekada manje, kao i da ne postoji limit ili ograničenje.

"Što se tiče 2025. godine, nisam za to da se licitira nekim datumima i vremenima, već da sve zemlje kandidati ispunjavaju uslove za pristupanje, a ti preduslovi su vrlo jasni", rekla je kancelarka i dodala da se i u okviru EU moraju sprovoditi određene reforme, kao i da se može govoriti o pristupanju Evropskoj uniji samo ako Srbija ispunjava uslove.

"Ne mogu govoriti u kojoj godini će to biti, ali to nije ni važno, već je važno dokle je Srbija napredovala u svom razvoju", zaključila je Brnabić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Ništa o specijalnom izaslaniku, dijalog posle izbora

Što se tiče informacija koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, MErkelova je rekla da ne može ništa da kaže u vezi sa tim.

Obraćajući se medijima, kancelarka je istakla da NEmačka i Francuska i dalje pokušavaju da pokrenu dijalog između Beograda i Prištine, kao da nešto urade po pitanju taksi koje Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

"Do sada nije bilo moguće uspostaviti dijalog zbog taksi", ukazala je Merkelova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

"Imamo veoma bliske odnose"

Merkelova je takođe istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

"Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji", rekla je Merkel i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

Povezane vesti - Cilj posete unaprediti i učvrstiti odnose

Kaže da je sa Brnabić razgovrala i o civilnom društvu, pravosuđu i potreškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

"Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU", rekla je Merkel i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve