Vesti
01.11.2023. 16:15
RTS

Meteorolog Mihajlović

Kakvo nas vreme očekuje do kraja godine i koliko će biti hladna zima

zima, hladnoća
Izvor: Shutterstock

Nakon izuzetno toplih letnjih meseci i miholjskog leta u Srbiji, postavlja se pitanje kakva nas zima očekuje. Odgovor je dao meteorolog Goran Mihajlović.

Pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović kaže da prve prognoze pokazuju da ćemo imati nešto topliju zimu, ali da nam neće nedostajati ni kiše ni snega.

On je rekao da će nam početak novembra doneti nešto svežije vreme u odnosu na prethodni period, ali da će temperature biti malo iznad prosečnih vrednosti.

Navodi da će gotovo svakodnevno biti padavina i to negde između 20 i 30 milimetara dnevno, posebno u petak i subotu.

Ističe i da se zbog suvog perioda koji je za nama ne očekuje da te padavine donesu neke probleme.

Meteorolog Mihajlović je ukazao da su septembar i oktobar bili topli značajno iznad proseka, kao i da je prema preliminarnoj računici u oktobru temperatura bila pet ili preko pet stepeni viša u odnosu na prosek - 18 u odnosu na prosečnih 13 stepeni Celzijusa.

"Ono što prema mesečnim izgledima očekujemo jeste topliji novembar, dakle srednja temperatura bi bila nekih dva stepena iznad onih višegodišnjih vrednosti i srednja maksimalna bi se kretala između 11 i 14 stepeni, dok bi padavine bile u granicama višegodišnjih vrednosti, što za novembar iznosi između 40 i 70 milimetara po kvadratnom metru", izjavio je za RTS Mihajlović.

Govoreći o tome možemo li sneg očekivati u novembru, Mihajlović navodi da je za sada izvesno da ga neće biti u prvoj polovini meseca.

"Pored toga neki srednji datum, kada uzmemo sve datume kada je padao prvi sneg u istoriji i nađemo srednju vrednost, to je 23. novembar kada je reč o Beogradu i u tom smislu po statistici možemo očekivati. S obzirom na samu fiziku i procese u atmosferi koje uslovljavaju snežne padavine, nekih pet do sedam dana za pouzdanu prognozu snega će ipak biti potrebno. Tako da za sada ne možemo reći da očekujemo neki značajniji sneg u novembru", objašnjava Mihajlović.

Naveo je i da preliminarne prognoze ukazuju da ćemo imati nešto topliju zimu od proseka.

"Biće toplija, ali sa padavinama koje bi bile iznad onih višegodišnjih vrednosti, dakle između 120 i 180 milimetara, u jugozapadnoj Srbiji i do 200 milimetara. Što znači da neće nedostajati ni kiše ni snega ove zime, s obzirom na to da prethodnih godina nismo baš imali mnogo snega", naveo je Mihajović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve