MIHAJLOVIĆ: Što pre doneti zakon o rodnoj ravnopravnosti

MIHAJLOVIĆ: Što pre doneti zakon o rodnoj ravnopravnosti

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs


Srbija je napravila mnogo koraka ka rodnoj ravnopravnosti, ali nije dostigla potreban nivo, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i naglasila da je važno da Srbija što pre dobije Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Kako je rekla, taj bi zakon bio krovni dokument u oblasti rodne ravnopravnosti na putu ka stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve građanke i građane.

”Duboko verujem da možemo uraditi mnogo više ako parlament bude mesto na kom ćemo razgovarati i donositi važne zakone i strategije koji će doprineti boljem položaju žena u našem društvu”, rekla je Mihajlović na nkonferenciji Ženske parlamentarne mreže “Hrabrost je ženskog roda”.

Povezane vesti – Zakoni koji će promeniti Srbiju

Podsetila je da je Srbija jedna od pet zemalja u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, kao i jedna od retkih koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, ali da je mnogo izazova ispred nas.

“Važno je da donesemo i novu strategiju za rodnu ravnopravnost, kao i strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasila nad ženama. Na nama je da učinimo sve da jednom ostvarena ženska prava opstanu i da budu još veća”, istakla je Mihajlović.

Dodala je da je Ženska parlamentarna mreža važan partner na tom putu, da se zajednički menjaju loša statistika i loši primeri.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar