Vesti
25.01.2021. 15:58
Tanjug

MIHAJLOVIĆ: Što pre doneti zakon o rodnoj ravnopravnosti

tan2021-1-19_101225587_3.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Srbija je napravila mnogo koraka ka rodnoj ravnopravnosti, ali nije dostigla potreban nivo, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i naglasila da je važno da Srbija što pre dobije Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Kako je rekla, taj bi zakon bio krovni dokument u oblasti rodne ravnopravnosti na putu ka stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve građanke i građane.

''Duboko verujem da možemo uraditi mnogo više ako parlament bude mesto na kom ćemo razgovarati i donositi važne zakone i strategije koji će doprineti boljem položaju žena u našem društvu'', rekla je Mihajlović na nkonferenciji Ženske parlamentarne mreže "Hrabrost je ženskog roda".

Povezane vesti - Zakoni koji će promeniti Srbiju

Podsetila je da je Srbija jedna od pet zemalja u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, kao i jedna od retkih koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, ali da je mnogo izazova ispred nas.

"Važno je da donesemo i novu strategiju za rodnu ravnopravnost, kao i strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasila nad ženama. Na nama je da učinimo sve da jednom ostvarena ženska prava opstanu i da budu još veća'', istakla je Mihajlović.

Dodala je da je Ženska parlamentarna mreža važan partner na tom putu, da se zajednički menjaju loša statistika i loši primeri.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve