Vesti
22.09.2020. 18:19
Tanjug

MILIĆ: Srbija ne dobija samo izlaz na Drač, već mogućnost da uskoro izađe i na grčke luke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Značaj posete delegacije američke vlade za ceo region Jugoistočne Evrope i region Mediterana je veoma veliki, jer operacionalizuje nedavno postignute dogovore, ne samo kada je u pitanju ekonomska normalizacija odnosa Beograda i Prištine, od koje će korist imati i Zapadni Balkan, već i delove dogovora između Izraela i UAE, izjavila je danas direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.

Dodala je da to predstavlja i operacionalizaciju dugogodišnjeg napretka u odnosima između Grčke i SAD, što daje ključnu prednost i Srbiji, ali i Zapadnom Balkanu.

Povezane vesti - GRENEL: Ovo nisu reči na papiru, već posao za ljude

"Grčka se sada vidi kao ključni američki partner za jačanje infrastrukture luka i brodogradilišta. To je ne samo odgovor na jače prisustvo kineskih investitora, već i odgovor na novonastale tenzije u istočnom Mediteranu, koje uzrokuje delom i Turska", ukazala je Milić u intervjuu za Kosovo onlajn.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ an

Ona smatra da Srbija ovim sporazumima ne dobija samo izlaz na Drač, već pre svega mogućnost da uskoro izađe i na grčke luke, "koje će biti u stanju da doturaju gas koji nije iz Rusije, time ne remeteći odnose, omogući sebi veću diverzifikaciju snabdevanja".

Podsetivši na, kako je ocenila, pametne poteze koje su predsednik Vučić i ova vlada vukli u jačanju bilateralnih odnosa sa zemljama kvadrilaterale - Rumunije, Bugarske i Grčke, Milić je istakla da se sada s druge strane, sa inicijativom mini Šengen otvaraju vrata najviše od svih zemalja Zapadnog Balkana upravo Srbiji.

Povezane vesti - VUČIĆ: Od 1881. godine nismo imali ovako značajan sporazum sa SAD

Objasnila je da je Srbija u najboljoj pozciji ne samo u smislu jačanja regionalne saradnje i koristi od mini Šengena, već i zato što je kao najveća zemlja regiona otvorila sebi vrata i ka južnom Mediteranu i zaleđini u Crnom moru.

"To je geopolitički veoma važno. To je taj širi kontekst koji se retko vidi, a koji Kosovo iz svoje tvrdoglavosti ili ne želi da vidi ili je nesposobno rukovodstvo da shvati, ili mu neko sugeriše da opstruiše, što na duge staze nikako nije pametno", ocenila je Milić.

Ukazala je da je Beograd daleko spremniji za realizaciju postignutih dogovora od Prištine.

"To donosi novi momenat za stabilnost jugoistočne Evrope i istočnog Mediterana, ali i Bliskog istoka, Mislim da će tu spremnost umeti da cene i EU i NATO, a posbeno SAD, i da je neosnovan strah od toga šta će biti sa svim ovim dogovorima u slučaju dolaska nove ameirčke administacije. To je pogrešna karta na koju je Kosovo igralo", navodi Milić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve