Vesti
06.09.2022. 12:45
Beta

Oštre kritike

Milo Đukanović: "SPC je paravojna struktura"

Milo Đukanović 26.8.2022.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović oštro je kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) navodeći da to nije nikakva verska organizacija, već da je reč o kriminalizovanoj i paravojnoj strukturi, koja je zaklonjena verom ljudi u Boga.

"Ona zloupotrebljavajući njihova čista uverenja služi najmračnijim ideologijama sadašnjice. Ono što danas radi Kremlj, kroz reviziju istorije i povratak u doba Hladnog rata, uz način na koji to radi uz izazivanje kriza, pa i na Balkanu, otvarajući velikosrpskom nacionalizmu iluziju da će vratiti Kosovo, a pride da dobije i Crnu Goru, Rusija time danas pravi ozbiljan haos. I to uz pomoć implementacionih agencija kakva je SPC", rekao je Djukanović u intervjuu za Gradsku TV.

On je rekao da je SPC zato daleko od verske organizacije, i navodeći da poštuje verska osećanja ljudi, upozorio "svakog čoveka da mu između njega i Boga nije potreban posrednik, a posebno tako izvitoperen posrednik kakva je SPC.

Komentarišući ulogu SPC u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da iako može izgledati paradoksalno, istina je da je zahvaljujući autoritetu preminulog mitropolita Amfilohija više uvažavana autonomija pravoslavne crkve u Crnoj Gori, nego nakon njegove smrti.

"On je uspeo da isposluje posle referenduma tri elementa autonomije: da se crkva u dokumentima Crkve Srbije zove Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, da ima svoj Episkopski savet i da on ima titulu arhiepiskopa, što je autentično samo za autokefalne crkve", ocenio je Đukanović.

Dodao je da je pokušao da podstakne mitropolita Amfilohija da idu dalje u tome i da kroz razgovore sa državom Srbije i njenom crkvom razgovaraju o autonomiji i obnovi autokefalnosti crnogorske crkve.

"Nije želeo to da prihvati. Smatrao je da je to što je ostvareno dovoljno. Nažalost, pokazalo se da su moje zebnje bile tačne. Nije prošlo mnogo nakon njegove smrti da Crkva Srbije ta tri elementa prividne autonomije Pravoslavne crkve Crne Gore ukine", naglasio je Đukanović.

Onaj ko je na krivom putu, kao što je Crkva Srbije, završiće, navodi Đukanović, "u provaliji".

"Nema nikakve budućnosti za tu ulogu takve organizacije. Jer nije reč o verskom delovanju, već o nacionalističkom i paramilitarnom delovanju, problemu koji se na širim prostorima prepoznaje kao politički problem Zapadnog Balkana", naglasio je Đukanović.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milo Đukanović o Abazoviću, SPC, Evropskoj uniji, ulozi Srbije na Balkanu...
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore

27.07.2022. 10:15

Milo Đukanović o Abazoviću, SPC, Evropskoj uniji, ulozi Srbije na Balkanu...

Predsednik Crne Gore Milo DJukanović izjavio je da će crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću "suditi birači, sudovi i istorija" ukoliko bude vodio politiku koja je protiv interesa Crne Gore.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
14°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve