Vesti
21.05.2019. 19:00
R. E./RTV

MILO UDARIO NA SPC: Nećemo dozvoliti bahaćenje koje se prikriva mantijom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Crnogorska vlada usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti i uputila ga je u dalju proceduru.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović navodi da se donošenjem tog zakona stvaraju pretpostavke da se vlast ozbiljnije posveti rešavanju crkvenog pitanja, što su mnogi protumačili kao udar na Srpsku pravoslavnu crkvu u toj zemlji.

Naime, Đukanović potvrđuje da je reč o "osetljivoj temi", ali i ističe da vlast u Crnoj Gori neće dozvoliti nikome da se bahati i da, kako je rekao, "potkopava državu krijući se iz mantije i krsta".

"Verujem da to značajno može doprineti regulisanju brojnih pitanja u toj, kako kaže, osetljivoj sferi. Nažalost, za to nema gotovih modela. Naše političko polazište je da svako novo rešenje mora slediti osnovni cilj: prevazilaženje nasleđenih dubokih podela u crnogorskom društvu", naveo je Đukanović, a prenosi RTV.

Crogorski predsednik je u intervjuu podgoričkim Dnevnim novinama rekao da računa na posvećenost svih političkih i crkvenih subjekata da se u dobroj veri i nameri dodje do održivog rešenja, u najboljem interesu svih građana, i države i crkve.

"Nećemo naravno dozvoliti nikome da se bahati po Crnoj Gori, i da potkopava našu državu, krijući se iza mantije i krsta", zaključio je Đukanović. Pored Mitropolije crnogorsko primorske u Crnoj Gori već dugi niz godina deluje kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva, a sporovi, pre svega, oko imovine su poslednjih godina učestali.

Osim toga pojedini objekti, kao što je mala crkva na Rumiji, kod Bara i krstionica na ostrvu cveća, kao i još neki objekti u vlasništvu Mitropolije crnogorsko primorske SPC su ugroženi, jer im preti rušenje zbog navodno bespravne gadnje.

Pitanjem Pravoslavne crkve u regionu, pa i u Crnoj Gori, bavio se i Sveti arhijerejski Sabor SPC, na ovogodišnjem majskom zasedanju. U saborskom saopštenju je konstatovano da su, kako je navedeno, animoznost i diskriminacija u odnosu na SPC prisutne, u većoj ili manjoj meri, gotovo svuda - u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji.

Naročito, dodaje se, u Crnoj Gori, gde je nedavno, kako je navedeno, potvrđen antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i verskim zajednicama.

"Tim nacrtom zakona se specijalno i namerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države", stoji u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve