Vesti
21.07.2023. 09:59
Beta

Ministar odbrane

Vučević o naoružavanju Prištine: "To može da zapali celu kuću"

1
Izvor: Beta/MINISTARSTVO ODBRANE RS / Andrija Gavrilovic

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Priština naoružava svoje Kosovske snage bezbednosti moćnim sistemima kako bi ih transformisala u Vojsku Kosova, čime se "najflagrantnije "krši Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovski sporazum.

"Osim dronova, kao donacije Turske, dobili su i druge sisteme - haubice, minibacače, vrlo moćan protivoklopni sistem, ofanzivne sisteme. Svoje oficire i podoficire šalju na školovanje u različite zemlje NATO pakta, imaju i zajedničke vežbe", rekao je Vučević za TV Prva.
 

Vučević je istakao da je očuvanje mira i stabilnosti nacionalni interes Srbije, da Srbija pobeđuje u miru, sa više dece, autoputevima, rastom standarda, investicijama".

"Mi pažljivo gledamo šta je to što se dešava tu kod nas u dvorištu, a što može da zapali celu kuću", naglasio je Vučević, navodeći da to oružje Prištine "ne može da se poredi sa vojnim potencijalom Vojske Srbije (VS), ali su to jasne naznake da imaju strategiju razvoja svoje vojske na Kosovu".

1
Izvor: Beta/MINISTARSTVO ODBRANE RS / Andrija Gavrilovic

S obzirom na to, rekao je da Srbija mora da postavlja svoje operativne planove, dodatno obučava VS i postavlja sisteme vojne opreme adekvatne potencijalnoj opasnosti.

Dodao je da "apsolutno imamo odgovor na to".

On je istakao da ponašanje Prištine predstavlja bezbednosni rizik za našu državu, da "nema spavanja ni potcenjivanja, mi jesmo jači ali, to ne znači da ne razumemo i ne pratimo sve ono što se dešava oko nas".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Turska oprema Kosovo ofanzivnim naoružanjem"
Kosovo

Nemanja Starović

18.07.2023. 09:50

"Turska oprema Kosovo ofanzivnim naoružanjem"

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović izjavio je da pojedine države, a pre svega je, kako je naveo, tu u fokusu Turska, "intezivno rade na naoružavanju, obučavanju, generalno na osposobljavanju takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim relevantnim međunarodim sporazumima".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve