Vesti
16.09.2023. 13:00
R.E./ RTS

Tomislav Momirović

Ministar o preprodaji namirnica sa oznakom "Bolja cena"

Prodavnica
Izvor: Shutterstock

Proizvoda iz akcije "Bolja cena" ima dovoljno i biće dostupni na rafovima svih maloprodajnih objekata u zemlji, a biće i novih, rekao je za RTS ministar trgovine Tomislav Momirović.

 

U akciju snižavanja cena za 20 proizvoda uključeno je više od 2.500 maloprodajnih objekata širom Srbije. U prvim danima zabeležene su nestašice nekih od proizvoda na sniženju, ali prema rečima ministra trgovine Tomislava Momirovića, robe ima dovoljno i rafovi se stalno dopunjuju.

"Preprodaja će se oštro sakcionisati, jer cilj je da građani mogu da kupe više robe za svoj novac. U narednom periodu još detaljnije ćemo kontrolisati sekundarno tržište. Robe ima, brzo se nadopunjuju proizvodi", kaže ministar Momirović.
 

Najavljeno je da će se sledeće nedelje spisak proširiti za 10 do 15 namirnica. Ministar trgovine kaže da je ova akcija sveobuhvatni napor i trgovaca i države, i da pokušavaju da u proizvode sa boljom cenom uvrste više povrća.

"Svi se odriču dela zarade. Živimo u tržišnoj ekonomiji, nema zabrana i nikoga ne teramo na nešto. Želimo da građanima omogućimo da lakše prebrode ovu jesen i uveren sam da se neće desiti da drugi proizvodi poskupe na uštrb ovih", rekao je Momirović.
 

Kada je reč o maržama, ministar trgovine kaže da ne postoje zvanični podaci i da je on zahvalan trgovcima jer su se odrekli dela zarade, a kod nekih proizvoda sa "Boljom cenom" i cele zarade.

O različitim cenama istih proizvoda, i kako to da su neki naši proizvodi jeftiniji u inostranstvu, ministar kaže da je teško analizirati na osnovu utisaka.

"Naravno da ima pojedinih proizvoda u regionu koji su jeftiniji nego kod nas. Generalno, mi imamo najeftinije cene ili međunajeftinijim u Evropi", kaže ministar Momirović za "RTS".

"Povećanje akciza neće značajno uticati na inflaciju"

Marže su samo jedan deo koji generiše inflaciju. Drugi su cene energenata. Letnji period je išao naruku, ali potencijalno je još jedno poskupljenje cene struje i gasa, a država je zacrtala da tekuću godinu završi sa inflacijom od osam odsto.

"Mi idemo ka tome, već četvrti mesec zaredom beležimo pad inflacije, i uveren sam da ćemo postići taj cilj. Povećanje akciza neće značajno uticati na inflaciju, kada je reč o kafi, to je u proseku povećanje do sedam dinara po kilogramu. Nafta poskupljuje i to je trend u svetu na koji ne možemo da utičemo, ali i dalje imamo najjeftiniju struju", objašnjava Momirović. 
 

Do kraja godine očekuje se potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, što će omogućiti izvoz, ali i uvoz bez carina. Postoje stavovi da bi pojedine grane srpske privrede zbog toga mogle biti ugrožene.

"U narednih pet do sedam godina svi proizvodi će moći da se bescarinski izvoze u Kinu, koja je ogromno tržište. Ako se opredelite da zabranama regulišete privredu, u startu ste izgubili. Verujem da će ovo dovesti i do novih investicija i tehnologija", zaključio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sledeće nedelje pojeftiniće još deset važnih proizvoda" (VIDEO)
1

Predsednik najavio

13.09.2023. 10:45

"Sledeće nedelje pojeftiniće još deset važnih proizvoda" (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram profilu video iz zgrade Predsedništva u kojem je pokazao kako doručkuje namirnice koje od ove srede imaju snižene cene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve