MINISTAR ŠARČEVIĆ ZA EKSPRES: Onlajn proba male mature

MINISTAR ŠARČEVIĆ ZA EKSPRES: Onlajn proba male mature

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr


Ministar Mladen Šarčević kaže za Ekspres da bi mala matura, kako stvari stoje, trebalo da bude održana na vreme, a isto važi i za prijemne za fakultete. On ističe da će učenici osmog razreda osnovnih škola polagati probu male mature nakon Vaskrsa onlajn. Test iz srpskog radiće se 22. aprila, iz matematike narednog dana, dok će kombinovani test rešavati 24. aprila.

Prema njegovim rečima, onlajn testiranje će učenicima osmog razreda omogućiti samoprocenu znanja.

“Učenici će na raspolaganju imati 12 sati za rešavanje testova. Ako varaju, prevariće sami sebe. Nije poenta da se muva već da se lepo uradi kako bi učenik video kako stoji sa znanjem. Ima još vremena da se uči, obnavlja. Tako mogu da provere znanje i vide šta su naučili, a mi možemo da napravimo dijagnostiku i šta je od gradiva usvojeno u ovim okolnostima”, navodi Šarčević za Ekspres.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Ministar prosvete ne veruje da je onlajn učenje moglo negativno da utiče na znanje đaka. Kako kaže, učenici se ionako dosađuju kod kuće i pod stalnim su nadzorom roditelja.

Prethodno je Ministarstvo prosvete objavilo da je osnovna svrha probnog testiranja da učenici steknu uvid u to da li su napredovali do očekivanih standarda postignuća u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom.

“Od direktora, nastavnika i stručnih saradnike se očekuje da motivišu učenike da se u što većem broju, a u skladu sa tehničkim uslovima kojima raspolažu, uključe u ovo testiranje, kako bi dobili pravovremenu objektivnu povratnu informaciju o svom postignuću, koja treba da im posluži kao smernica za dalje učenje i pripremu za završni ispit. Rezultati testa se neće ocenjivati, jer se testiranje odvija u nedovoljno kontrolisanim uslovima da bi se obezbedila pouzdanost rezultata. Zato je neophodno podsticati učenike da samostalno reše testove, bez obzira na krajnji rezultat, jer će jedino tako imati pravi uvid koji će im poslužiti za dalje planiranje učenja, a ujedno obezbediti i realnija očekivanja od završnog ispita”, navodi se u dopisu ministarstva koje su dobile škole.

Dodaje se da će se po normalizovanju uslova rada, sprovesti i drugi probni završni ispit, dok će odluka o vremenu i načinu polaganja završnog ispita biti doneta naknadno po okončanju zabrane kretanja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar