Vesti
02.10.2023. 12:42
Beta

"Sprečiti svaki sukob"

Ministar Vučević o razmeštanju Vojske Srbije

1
Izvor: Shutterstock

Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je kao netačne navode iz Prištine i pojedinih svetskih medija o kretanju Vojske Srbije (VS) na teritoriji Srbije, nakon sukoba grupe Srba sa Kosova i Metohije sa kosovskom policijom u selu Banjska, u kom su ubijeni jedan policajac i trojica Srba.

"Vodi se kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti, odnosno pokreta i razmeštaja jedinica VS na teritoriji naše države i iste smatramo potpuno neprimerenim, neodgovornim i iste odbacujemo kao netačne, odnosno apsolutno neistinite", rekao je Vučević novinarima u Domu vojske u Beogradu.

Ministar je ponovio da će Vojska Srbije, ukoliko dobije naredbu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju Kosova i Metohije, kao dela Srbije, takav zadatak izvršiti "efikasno, profesinalno i uspešno".

"A i tada bi to prethodno najavili jedinicama, odnosno komandi Kfora. Ne bismo radili nikome ništa iza leđa. Apsolutno poštujući norme međunarodnog javnog prava, odnosno radnog prava", kazao je Vučević.

Kazao je da Srbija do sada nije morala da donosi takvu odluku, kao i da će uraditi sve što je u njenoj moći da do takvog scenarija ne dođe.

"Zato je bitno da nastavimo politički dijalog, da se poštuje i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, da se primenjuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, da se implementira postignuto kroz prethodne sporazume iz dijaloga Beograda i Prištine, kako bi izbegli svaku moguću eskalaciju, odnosno svaki mogući sukob koji nije u nacionalnom interesu Srbije", rekao je Vučević.

Ministar odbrane Srbije je ocenio da bi veće prisustvo pripadnika medjunarodne vojne misije Kfor na Kosovu, posebno u sredinama gde žive Srbi, dovelo  do njihove veće bezbednosti.

On je izjavio da Vojska Srbije i Kfor imaju u kontinuitetu dobru saradnju, u skladu sa rezolucijom UN i Vojno tehničkim sporazumom.

"Jedno su naše značajne političke razlike sa državama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska), a drugo je saradnja s Kforom", kazao je Vučević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Petković pokazao fotografiju ubijenog Srbina u Banjskoj, tvrdi da je likvidiran
1

Kancelarija za KiM

02.10.2023. 11:31

Petković pokazao fotografiju ubijenog Srbina u Banjskoj, tvrdi da je likvidiran

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pokazao je u Beogradu fotografiju Srbina Bojana Mijailovića, ubijenog u sukobu sa kosovskom policijom u selu Banjska, i naveo da srpski stručnjaci, na osnovu te fotografije, tvrde da je upucan u glavu dok je ležao na leđima.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve