Vesti
05.05.2023. 14:17
R.E.

Tragedija.

Ministarka Grujičić: Svih 13 ranjenih osoba u životnoj opasnosti

Danica Grujičić, ATA IMAGES, 5.5.2023.
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izrazila je saučešće porodicama stradalih u stravičnim tragedijama koje su se dogodile u prethodna dva dana.

Grujičić je na konferenciji za novinare ispred Urgentnog centra rekla da su dva dečaka koja su lečena u Tiršovoj puštena kući, a da je devojčica i dalje kritično, navodeći da je ona imala povredu glave.

Ona je u vanrednom obraćanju novinarima ispred Urgentnog centra u Beogradu kazala da su čak i oni sa naizgled lakšim povredama životno ugroženi jer kod povreda izazvanih vatrenim oružjem lekari kako je rekla, nikad ne mogu biti sigurni šta se sve može iskomplikovati.

"Radilo je šest sala istovremeno, to se nije dogodilo od devedesetih. Ovo je velika tragedija", rekla je Grujičić.

Ona je novinarima prenela informacije o stanju pacijenata koji se nalaze na lečenju.

"Kada su u pitanju deca i nastavnica koji su smešteni ovde u Urgentnom centru, dečak i devojiča su dobro i oni su zajedno sa nastavnicom spušteni u manje intenzivnu negu, polako izlaze iz krize, s tim što će i nastavnica i devojčica biti operisani ortopedski. Nažalost, drugi dečak je jako teško, on ima veliko oštećenje kičmene moždine i za sada ne pokazuje znake pokretljivosti ruku i nogu. On je i dalje kritično", prenela je Grujičić.
 

Ona je podsetila da je u jučerašnjoj tragediji bilo 13 povređenih.

"To su sve povrede koje su nanete vatrenim oružjem. pacijent M.M. (1967) imao je površnu ranu grudnog koša i trbušne maramice. Nije imao unutrašnjih organa trbuha. On je stabilan i operisan", rekla je ministarka.

Devojka N.N. (2006) imala je ustrelnu povredu glave i povredu bešike, operisali su je vaskularni hirurzi i neurohirurzi, hematom koji je imala je odstranjen. Kako je dodala, nažalost devojka i pre operacije nije videla na levo oko, tu se zaglavio i metak, tako da će nju čekati još jedna intervencija.

Devojka M.A. (2005) je najteže povređena, imala je dve prostrelne povrede sa jakim oštećenjem unutrašjih organa trbušne tublje, jetra, morao je biti odstranjen jedan bubreg, dvanaestopalačno crevo, deo debelog creva.

"Herojsku operaciju su uradili hirurzi, predstoji joj i ortopedska intervencija", rekla je Grujičić.

Mladić I.I. imao je povredu desne noge sa prekidom arterije i vene, zaustavljeno je krvarenje i njemu sleduju dodatne ortopedske intervencije. Devojka V.N. (2003) povrede desne natkolenice, bez oštećenja krvnih sduova sa prekidom manje vene, rekla je Grujičić i po stabilizaciji stanja će biti urađene dodatne ortopedske intervencije. S. J. (1972) povreda grudnog koša, grudni hirurg je uradio operaciju, on je takođe stabilan i operisan. Nažalost, ima prelom prvog pojasnog pršljena i za sada nema znake pomeranja nogu.

Muškarac M.P. (1969) prostrelna povreda donjeg dela karlice, operisan je i on se sada nalazi na intenzivnoj nezi i još jedan muškarac je takođe operisan. Prema njenim rečima, u bolnici Dr Dragiša Mišović primljena su dva pacijenta i to M. P. (1997) jednom je odstrajen bubreg, operacija je završena jutros i I.M. (2003) je stabilan.

Ona je dodala da su tri pacijenta zbrinuta u Opštoj bolnici u Smederevu, jedan je zbog komplikacija preveden u Urgentni centar, drugi je stabilno, a treći pacijent na sreću nije imao povrede unutrašnjih organa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stanje povređenih u Mladenovcu: Dve osobe životno ugrožene
bolnica

Beograd i Smederevo

05.05.2023. 08:12

Stanje povređenih u Mladenovcu: Dve osobe životno ugrožene

U pucnjavi u Mladenovcu dve povređene osobe stare 21 i 23 godine smeštene su u KBC Dragiša Mišović, operisane su, ali i dalje životno ugrožene.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve