Vesti
09.01.2023. 20:45

Sastanak u Briselu

O čemu su Lajčak i Eskobar razgovorali sa zvaničnikom NATO

NATO
Izvor: Shutterstock

Specijalni predstavnici EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, razgovarali su sa visokim zvaničnikom NATO u Briselu o odnosima Beograda i Prištine.

Sastanak Eskobara i Lajčaka sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčom Džoanom održan je u sklopu redovnih konsultacija o situaciji na Kosovu i dešavanjima u širem regionu Zapadnog Balkana, saopštio je NATO.

Džoana je, kako se navodi, "istakao intenzivne napore NATO saveznika i Evropske unije na smanjenju nedavnih tenzija, naročito na severu Kosova".

"On je takođe istakao ključnu podršku misije KFOR, predvođene NATO, i misije Euleks koju vodi EU, u uspešnom uklanjanju barikada sa puteva, što je pomoglo ponovnom uspostavljanju pune slobode kretanja širom Kosova", navodi se u saopštenju.

KFOR "ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi da sprovodi mandat dobijen od UN u potpunosti i svakodnevno, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu", ponovio je NATO, uz ocenu da to doprinosi bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u celom regionu.

"NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, kao glavne platforme za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona, i sve napore usmerene ka unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana", dodaje se.

Tokom  posete sedištu NATO, Eskobar i Lajčak su informisali ambasadore članica alijanse o njihovim "pojačanim diplomatskim naporima i angažmanu sa svim stranama u regionu".

Misija SAD pri NATO navela je da je na sastanku Lajčaka, Eskobara i Džoane ocenjeno da su "mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni za sve Evropljane".

"SAD, naši saveznici iz NATO i EU posvećeni su radu sa Srbijom i Kosovom na pronalaženju rešenja i postizanju napretka u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih zajednica", navela je Misija SAD pri NATO na Twitteru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić sa Lajčakom i Eskobarom - iskren i korektan razgovor
1

Beograd

14.12.2022. 16:56

Vučić sa Lajčakom i Eskobarom - iskren i korektan razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Beogradu imao "iskren i korektan" razgovor sa zvaničnicima EU i SAD zaduženim za Zapadni Balkan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve