Vesti
28.08.2023. 13:50
Beta

Posle sastanka s Kurtijem

Stiže Lajčak u Beograd

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da će ove nedelje odvojeno razgovarati sa liderima Srbije i Kosova, u Beogradu i na Bledu.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, naveo je na Facebooku da će posle učešća na Evropskom forumu u Alpbahu otputovati na Bled i u Beograd.

Na Bledu će Lajčak razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a potom u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naveo je da će se ove nedelje sastati i sa "brojnim partnerima, prijateljima i stručnjacima za Zapadni Balkan i globalna politička dešavanja".

Na Bledskom strateškom forumu, koji danas počinje, Lajčak će biti jedan od govornika na panelu "Zapadni Balkan: Sve se menja, ali sve ostaje isto", na kojem, između ostalih, učestvuju i ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Donika Gervala-Švarc.

Sumirajući prethodnu sedmicu, Lajčak je naveo da izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali i da je situacija na severu Kosova i dalje u vrhu njegove agende.

On se osvrnuo i na prošlonedeljni sastanak u Briselu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, rekavši da ga je pozvao radi "detaljnog razgovora i sastanaka o koordinaciji, kako bi se pripremili za naredne mesece i dodatno ojačali zajedničke napore".

"Zajedno sa našim timovima detaljno smo razgovarali o pitanjima u vezi sa dijalogom (Beograda i Prištine), izneli ocene trenutne situacije, dešavanja poslednjih meseci i očekivanja za naredni period. Takođe smo se pobrinuli da uskladimo neophodne naredne korake i prioritete", naveo je Lajčak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Povuklo se još 25 odsto policajaca sa severa Kosova"
Kosovo

Veton Eljšani

04.08.2023. 14:25

"Povuklo se još 25 odsto policajaca sa severa Kosova"

Zamenik direktora policije za region Sever Veton Eljšani izjavio je da je završeno povlačenje još 25 odsto pripadnika Kosovske policije iz i oko opštinskih zgrada na severu Kosova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve