Vesti
11.05.2023. 16:30
Beta

Razgovori u Mitrovici

Lajčak: "Sve što je dogovoreno, mora da se ispuni"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak boravio je u severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice gde je održao razgovore sa predstavnicima političkog i civilnog sektora.

Lajčak je u Severnoj Mitrovici rekao da se na severu oseća napetost i nepoverenje, ali da dijalog ima kapcitete da se to rešava.

"Sever je trenutno u centru pažnje. Ja imam potpune informacije o situaciji na severu preko mojih ljudi na terenu, ali osetio sam potrebu da i lično dođem i razgovaram s političkim predstavnicima i civilnim sektorom, da bih svoj osećaj posle preneo u Brisel. Oseća se napetost i nepoverenje, ali dijalog za to ima kapacitet", poručio je Miroslav Lajčak, prenosi kossev.info.

Toj njegvoj izjavi je prethodio sastanak s civilnim sektorom u Evropskoj kući u Severnoj Mitrovici, a pre toga i s gradonačelnikom Južne Mitrovice Bedrijem Hamzom.

Lajčak je rekao da je cilj njegove posete dogovor o narednim koracima.

"Imali smo sastanak (u okviru dijaloga Begrada i Prištine) na visokom nivou i imaćemo i sastanak glavnih pregovarača u ponedeljak. Razgovarali smo o tome šta će biti na dnevnom redu i kako da idemo dalje sa uspostavljanjem ZSO. Jasno je da sve što je dogovoreno mora da se ispuni. Sada vodimo razgovore o tome, kakav će biti raspored koraka", poručio je Lajčak.

Pored toga, razgovaralo se i o stanju na severu, naročito posle lokalnih izbora 23. aprila - kazao je on i podvukao da je bitno da ne dolazi do eskalacije.

"Situacija je dovoljno komplikovana, a dijalog ima kapacitet da to reši. Treba da ga iskoristimo", dodao je Lajčak koji se posle sastanaka obratio većem broju medija.

"Sve što utiče na život jedne i druge zajednice treba da bude dogovoreno u dijalogu. Da nema jednostranih poteza koji izazivaju negativnu reakciju druge zajednice. Imamo plan, imamo proces normalizacije i to treba da nam bude prioritet", naglasio je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nacrt Statuta ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova"
1

Kurti nezadovoljan

03.05.2023. 08:07

"Nacrt Statuta ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova"

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Briselu da je nacrt statuta koji je Upravljački tim predstavio na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem suštinski nespojiv s Ustavom Kosova.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve