Vesti
12.08.2022. 23:25
Beta

GIZ

Mladi u Srbiji su slabo upoznati sa ciljevima održivog razvoja - Agenda 2030.

ekologija
Izvor: Shutterstock

Trećina mladih u Srbiji uopšte nije upoznata sa ciljevima održivog razvoja Agenda 2030, koja se odnosi na obnovljive izvore energije, saopštila je Nemačka saradnja u Srbiji (GIZ).

Istraživanje je sproveo Timočki omladinski centar (TOC) u saradnji sa Centrom za visoke ekonomske studije CEVES, uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke u okviru projekta "Reforma javnih finansija – Agenda 2030" .

"Iako veoma jasno definišu i uočavaju osnovne probleme poput nezaposlenosti, nepovoljnog položaja na tržištu rada, odliva visoko kvalifikovane radne snage u inostranstvo i nepovoljnog položaja marginalizovanih grupa, mladi u Srbiji ne povezuju rešavanje ovih sistemskih problema s ostvarivanjem ciljeva Agende 2030", rekao je direktor TOC-a Goran Radisavljević.

On je istakao da se 94,7 odsto ispitanih izjasnilo da im je najvažnija zaštita životne sredine,  koja i jeste sastavni deo većine ciljeva održivog razvoja Agende 2030, ali o tome mnogi mladi nisu informisani.

"Ciljevi održivog razvoja bi trebalo da budu postavljeni u sam centar omladinske nacionalne, a posebno politike u lokalnim zajednicama, prvenstveno kroz predstojeće aktivnosti na izradi novih Akcionih planova za mlade i snažnu finansijsku i stručnu podršku udruženjima mladih i udruženjima za mlade", rekao je Radisavljević.

U tu svrhu je u saradnji sa CEVES-om izrađen Priručnik za uključivanje ciljeva održivog razvoja u lokalne omladinske politike.

Ministarstvo omladine i sporta Srbije započelo je proces izrade nove Strategije za mlade, jer je prethodna strategija za period od 2015. do 2025. godine usvojena pre Agende 2030, a u toku su i izmene Zakona o mladima.

Takođe, nešto više od 70 odsto jedinica lokalne samouprave u Srbiji nema važeći lokalni akcioni plan za mlade.

Kako je pokazalo istraživanje, ciljevi održivog razvoja Agende 2030. do sada nisu bili posebno prepoznati u omladinskim politikama u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve