Vesti
24.01.2022. 16:05
Tanjug

Dan obrazovanja

Mladi u Srbiji žele dostupno i besplatno obrazovanje

Obrazovanje
Izvor: Shutterstock

Obrazovanje mora da bude besplatno i dostupno svima i to je jedan od preduslova za iskorenjivanje gladi i siromaštva, opšti je stav mladih ispitanika u istraživanju koje je sproveo Timočki omladinski centar TOC u saradnji sa Centrom za visoke ekonomske studije CEVES.

Na Međunarodni dan obrazovanja TOC je saopštio da mladi širom Srbije kao najvažniji cilj ističu dostupno besplatno i kvalitetno obrazovanje.

Za ostvarivanje globalnih ciljeva održivog razvoja za mlade u Srbiji po važnosti slede univerzalna pokrivenost socijalnom zaštitom i iskorenjivanje gladi, jedan je od rezultata istraživanja "Mladi i Ciljevi održviog razvoja".

Istraživanje rađeno krajem prošle godine pokazalo je i da kvalitetu obrazovanja manje značaja pridaju srednjoškolci nego studenti i oni koji su zaposleni bilo sa srednjim ili visokim obrazovanjem.

Direktor TOC Goran Radisavljević navodi i da su mnogi mladi ukazali da, iako je osnovno i srednje obrazovanje besplatno, postoje dodatni troškovi koji limitiraju mlade koji ne žive u univerzitetskim centrima da nastave školovanje i steknu više i visoko obrazovanje.

U istraživanju, čiji je autor Boban Stojanović, kao generalni zaključak na ovu temu navodi se da mladi smatraju da se pre svega mora obezbediti dostupnost obrazovanja, a onda raditi na kvalitetu i uvezivanju sa tržištem rada, sa mnogo više praktičnog obrazovanja.

Istraživanje je pokazalo i da više od 70 posto mladih u Srbiji uopšte nije upoznato sa UN Agendom za održivi razvoj do 2030. godine.

Radisavljević navodi da više od 94 posto mladih ispitanika zaštitu životne sredine izdvaja kao najvažniju među ciljevima održivog razvoja.

 

"Primetno je da je kod gotovo svih učesnika jako razvijen i strah da je priroda u Srbiji nepovratno uništena i da ćemo se sa posledicama tek suočiti", navodi on.
 

Na inicijativu UNESCO-a Međunarodni dan obrazovanja obeležava se ove godine, 24. januara, po četvrti put.

Prema podacima UN prošle godine oko 265 miliona dece i tinejdžera širom sveta nije imalo pristup obrazovanju, ili jednom započeto obrazovanje ne može da privede kraju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
9°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve