Vesti
20.04.2016. 09:37
ekspres

VAŠINGTON, 20. aprila

MMF, Svetska banka, UN i OECD u borbi protiv utaje poreza

VAŠINGTON, 20. aprila  - Četiri najveće svetske multilateralne organizacije udružile su snage kako bi pomogle zemljama u razvoju da se

VAŠINGTON, 20. aprila  - Četiri najveće svetske multilateralne organizacije udružile su snage kako bi pomogle zemljama u razvoju da se izbore sa problemom utaje poreza.
Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Ujedinjene nacije i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj , najavile su zajedničku platformu za saradnju u oblasti poreskih pitanja, što je, kako ocenjuje AFP, prvi korak za kreiranje i primenu međunarodnih standarda.
NJihovo saopštenje dolazi u trenutku kada je svet uzdrman aferom "Panamski papiri", u kojoj je u javnost procurelo 11,5 miliona poverljivih dokumenata koji sadrže detaljne informacije o 214.000 ofšor preduzeća, na čijem čelu su neki od vodećih međunarodnih političara.
IMF offers Ukraine loans worth up to 18 billion dollars
"Ovi napori dolaze u trenutku velikog zamajca u oblasti međunarodnih poreskih pitanja. Jačanje poreskih sistema, politike i administracije, isplivalo je kao ključni razvojni prioritet", navodi se u zajedničkom saopštenju četiri institucije. Prvi zadatak ove inicijative biće da se zemljama u razvoju isporuče "alatke" kako bi im se pomoglo u borbi protiv korupcije. Budžetske kase država u razvoju su, prema podacima UN-a, uskraćene za više milijardi dolara godišnje zbog takozvanog "agresivnog poreskog planiranja" multinacionalnih kompanija.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve