MNOGO BABICA, KILAVO DETE Han: Mnogo izaslanika može da napravi zbrku

MNOGO BABICA, KILAVO DETE Han: Mnogo izaslanika može da napravi zbrku


Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je da mnogo izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine može da napravi zbrku koja bi naknadno morala biti kanalisana.

“Dobro je imati toliko izaslanika, ali na kraju dana to obično napravi zbrku”, poručio je Han.

Han je tako odgovorio na pitanje novinara o mogućoj promeni metodologije dijaloga Beograda i Prištine, a nakon imenovanja čak dvojice američkih specijalnih izaslanika i najave postavljanja mogućeg evropskog izaslanika za dijalog

beograd pristina

On je podsetio na primer Majdana i Ukrajine kada je, prema njegovim rečima, bilo toliko različitih izaslanika, interesa i stranaca da se energija trošlila na njihovo međusobno usklađivanje.

“Isto važi i za dijalog Kosova i Prištine. Ne može se odvijati bez nas, jer ima uticaj na celu evropsku perspektivu”, zaključio je Han.

Han je u razgovoru sa dopisnicima iz balkanskih zemalja u Briselu naglasio da će novoimenovani šef diplomatije Žozep Borel odmah po stupanju na dužnost. što se očekuje 1. novembra, početi da se bavi dijalogom i posetiti Prištinu.

IVICA DACIC I ZOSEP BOREL - KZN

“Čekamo samo formiranje vlade na Kosovu, dok je politička situacija u Srbiji jasna”, naveo je Han i ponovio da će dijalog početi odmah po uspostavljanu vlasti i institucija na Kosovu i u Briselu, ali i naglasio da Kosovo prethodno mora da ukine takse na robu iz Srbije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar