MOLEBAN U SARAJEVU: “Đukanović da dobro razmisli o onome što je počinio”

MOLEBAN U SARAJEVU: “Đukanović da dobro razmisli o onome što je počinio”


Nekoliko hiljada ljudi okupilo se sinoć u Istočnom Sarajevu na molebanu i skupu podrške SPC i vernicima u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi veroispovesti.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je moleban tokom kojeg je vernicima poručio da je ova podrška istinski bratska i crkvena.

Bratska jer, kako je naveo, “svaki Srbin koji je prisutan ima biološke veze sa braćom u Crnoj Gori, a crkvena jer su uvek bili, jesu i biće jedna i jedinstvena SPC”, prenela je RTRS.

“Kada jedan deo našeg tela napadane neka bolest, tada strada čitav organizam. Tako je i sa crkvom, kada strada kao sada u Crnoj Gori, strada čitava crkva Božija. Gospodin (Milo) Đukanović svesno ili nesvesno je udario na čitavu SPC. Pozivamo ga da dobro razmisli o ovome što je počinio i da čim pre povuče nepravedni zakon i izvini se, kako svom narodu u Crnoj Gori, tako i SPC”, poručio je Hrizostom.

Mitropolit je dodao da je, nažalost, na ovim prostorima i dalje prisutna politika zavadi, pa vladaj, a jedina nepromenljiva konstanta je, kako je istakao, SPC koja svoj narod čuva u jedinstvu i sačuvala ga je do danas.

Hrizostom je poručio da se u srećnim i demokratskim zemljama zakoni donose zarad dobrobiti građana, naroda i države, ali slučaj famoznog zakona u Crnoj Gori nema, kako je rekao, tu dobru i plemenitu nameru.

“Naprotiv, to je zakon koji nas je izazvao na ovakvo svenarodno reagovanje, jer je usmeren samo i isključivo protiv SPC u Crnoj Gori i protiv njenih vernika, ali i protiv nas koji neprestano hrlimo svetinjama Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog i drugih svetinja Crne Gore”, rekao je vladika.

Povezane vesti – Đukanović: Ne želim da se vraćam na status srednjevekovne države

Na području Istočnog Sarajeva su organizovane četiri litije koje su krenule ispred Crkve Svetog Đorđa u Miljevicima, zatim ispred Crkve Svetog Varnave na Vranješu, Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama i ispred Crkve Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovicima.

Nakon susreta sve četiri litije na budućem trgu Srbija u Istocnom Novom Sarajevu veliki moleban je služio Hrizostom.

Litije i moleban organizovale su crkvene opštine Istočno Novo Sarajevo, Vranješ, Kotorac i Vojkovici u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo i opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar