Vesti
16.02.2024. 12:31
Beta

Monitoring medija

Ko je najčešća meta govora mržnje u Srbiji

Mediji
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je od maja 2022. do decembra 2023. godine zabeleženo 113 slučajeva govora mržnje, pokazuju rezultati monitoringa medija na Zapadnom Balkanu.

Na meti su najčešće žrtve žene i nacinalne manjine.

"Najviše primera govora mržnje zabeleženo je u kategorijama roda, 24,8 odsto i etničke pripadnosti, 20,4 odsto. Treća najčešće targetirana grupa je LGBTIQ+ zajednica 17,7 odsto, što predstavlja blagi porast u poređenju sa prethodnim izveštajem, uglavnom zbog kampanje koja se vodila protiv organizacije Europride u Beogradu 2022. godine", saopštili su iz Mreže za izveštavanje o različitosti koja je radila monitoring.

Na konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja, istaknuto je da su društva na Zapadnom Balkanu i dalje vrlo podeljena na različitim nivoima, od međuetničkih odnosa do toga kako društvo tretira žene i važne društvene teme poput rodno zasnovanog nasilja.

"Nasilje u komunikaciji je normalizovano i to je 'kultura' javnog govora, koja neretko dolazi od političkih figura, pa i verskih vođa, a odražava se na ljudska i građanska prava i dobrobit građana i građanki širom Balkana", izjavila je koordinatorka Mreže Ivana Jelača.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve