Vesti
03.06.2020. 17:55
Tanjug

"Moraće i Srbija nešto da se pita"

tan2020-6-3_13184096_3.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Moraće nešto, ipak, i Srbija da se pita, kad je reč o Kosovu i Metohiji, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izjava dolazi povodom nastojanja članica EU da se ubrza rešavanje kosovskog pitanja i činjenice da sugerišu Srbiji šta bi trebalo tim povodom da uradi.

"Svaki rodoljubivi čovek u ovoj zemlji bi voleo da mi odlučujemo o svojim pitanjima i pravima. Oni kažu 'vi ćete ovo ili ono', a onda samo možete da se nasmejete i ugrizete za jezik. Lepo je što su oni sve odlučili, ali za nešto će, ipak, morati da se pita i Srbija", rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je da će, na kraju, građani i rukovodstvo Srbije, kao nezavisne i suverene zemlje, donositi odluke.

Srbija, kaže, mora da razgovara sa svima, ali treba da znamo na čemu EU zasniva svoj optimizam kada želi da ubrza proces rešavanja kosovskog pitanja.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

"Ja do sada nisam video nikakav predlog. Realno je da sednemo i razgovaramo, ali da ne postoje nikakve takse, niti ograničenja. Ja sam spreman uvek, meni je država važnija od strančkih i drugih pitanja", rekao je Vučić u Novom Pazaru odgovarajući na pitanja povodom Lajčakove najave da bi do kraja juna mogao da se nastavi dijalog sa Prištinom i da članice EU žele da se proces ubrza.

Vučić je ponovio da su se uvek velike sile mešale u naše unutrašnje stvari i zato je ponovio svoj stav da Balkan treba prepustiti balkanskim narodima.

Podsetio je, inače, da su dva srpska velikana zbog takve politike stradali u prošlosti - kralj Aleksandar i Svetozar Marković.

Upitan za stav EU o nepromenljivosti granica, on je ironično primetio:

"Hvala im na granicama, nisam znao da ce tako snažno da podrze integritet Srbije", povodom činjenice da Srbija kao članica UN ima svoje međunarodno priznate granice, koje su, međutim, dovedene u pitanje upravo priznavanjem tzv. Kosova i od zemalja članica Evropske unije.

Povezane vesti - Ko sve čini Hotijev kabinet?

"Kao što su se oni pravili naivni, možemo i mi da se pravimo naivni narednih sto godina", dodao je.

Ipak, kaže, nije siguran da to svima odgovara.

"Zato sam predlagao kompromisno rešenje, ali vidim da oni nisu spremni o kompromisima da razgovaraju", zaključio je Vučić.

Amerika neće izgubiti interesovanje za Kosovo, a Grenel to interesovanje pokazuje svakoga dana, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi želimo američkom narodu da prevaziđe trenutne teškoće", kaže predsednik Srbije i dodaje da Trampu i američkom narodu želi sve najbolje.

"Kad pročitam 'zaigrala mečka i pred vašim vratima' - ja se sa tim uopšte ne slažem. Da čak ne govorim o ljudskom delu, da treba da budete uz narod koji je pretrpeo teške gubitke. Mi smo uz njih i tu smo da pomognemo", rekao je Vučić.

Ipak, to ne znači da će Amerika da izgubi interesovanje za Kosovo, a Grenel to interesovanje pokazuje svakoga dana.

"Njihovo interesovane raste, e sad da li sam najsrećniji zbog toga - ne možete da pobegnete od svog posla", objašnjava predsednik.

Na pitanje zašto se nije oglasio na promenu odluke kosovske vlade povodom robe koja dolazi iz Srbije.

"Nisam se izjašnjavao jer me niko nije pitao, svaki dan dodaju nešto novo", kaže.

"Sad neko baci smeće sa strane - nisam se izjasnio, pa to se podrazumeva", dodaje.

Smatra i da su ovom odlukom na gubitku i kosovski Albanci.

Na pitanje da prokomentariše izjave koje dolaze iz Crne Gore da Srbija diže tenzije, navodi da neće da odgovara.

"Da ne bih dalje dizao tenzije, ne bih čak ni da im odgovorim."

Komentarišući Lajčakovu izjavu o ubrzanju dijaloga Vučić je rekao da su se uvek velike sile mešale u naše balkanske stvari.

"Ja nisam slučajno rekao u svom govoru Balkan - balkanskim narodima u UN", naveo je Vučić.

Kako dalje dodaje, to je rekao jer želi da mi odlučujemo o svojim pravima.

"Ipak će za ponešto morati da se pita i Srbija. Lepo je što su oni sve to odlučili, ali na kraju će i građani Srbije donositi odluke."

Navodi i da do sada nije video nijedan predlog takozvane kosovkse vlade za rešenje kosovskog pitanja, ali da će razgovarati i da će se dijalog nastaviti kada se za to stvore uslovi.

"Ja sam spreman uvek. Za mene je država važnija od partijskih stvari."

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
29.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve