Vesti
27.12.2021. 20:10
Tanjug

Igor Jurić

"Moraju da se menjaju neke stvari po pitanju nestalih"

Igor jurić
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Moraju da se menjaju neke stvari po pitanju nestalih, način kako se traže i kako se reaguje u prvim momentima po nestanku, poručio je Igor Jurić, osnivač fondacije "Tijana Jurić" nakon skorašnjeg tragičnog događaja u kome je Jovana Marjanović, koja je nestala 22. decembra, nađena mrtva na Zlatiboru.

Jurić je za Tanjug TV rekao da se ceo slučaj može gledati sa velikim razočaranjem, ističući da su građani ključni u potragama za nestalima.

"Kada se nestala osoba pronađe mrtva, onda se svi moramo zapitati da li smo uradili dovoljno da se slučaj završi onako kako smo očekivali. Porodici i ćerkama iskazujem ogromno poštovanje i podršku za sve ono što su uradili, bili su izuzetno hrabri", rekao je Jurić.

On je poručio da policija treba da poziva građane da se priključe potrazi, jer, ističe, građani su ključni u potragama za nestalima.
 

"Naše institucije još uvek gledaju sa podozrenjem tu saradnju građana i institucija, pogotovo kada je MUP u pitanju. Potraga za nestalim detetom ili odraslom osobom je gotovo nemoguća bez podrške samih građana", naglasio je Jurić.
 

Na pitanje o sistemu Amber Alert koji bi trebao da se uvede u Srbiji, a koji se bavi potragama za nestalom decom, Jurić je rekao da je taj sistem zasnovan na saradnji medija, građana i institucija i podrazumeva edukaciju građana kako bi adekvatno reagovali.
 

"Kada nestane jedna osoba ili automobil kada kruži više puta...Taj sistem obučava i edukuje građane da neke stvari koje nam do sada nisu bile bitne, zapamtimo, možda fotografišemo i tada se povećava mogućnost da se pronađe ubica ili otmičar", rekao je Jurić.
 

Kako je naveo, zbog toga je sistem Amber Alert bitan, ne samo zato što će se tražiti jedno dete, već da ljudi znaju kako da se ponašaju kada je u pitanju nestanak.

Jurić je izrazio nadu da će se unaprediti potraga za nestalima, jer, napominje, primetna je podrška države, pre svega vlade.

"Mislim da će ovo uticati na MUP, da se okrene više civilnom sektoru i saradnji sa njima kako bi građani živeli bolje i sigurnije", zaključio je Jurić.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

JURIĆ: Uskoro neće biti zaštićenih
juric-4.jpg

"Nije tu ništa gotovo"

16.04.2021. 13:44

JURIĆ: Uskoro neće biti zaštićenih

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić kaže da je na strani žrtava, veruje im kako u slučaju Miroslava Mike Aleksića tako i u slučaju Branislava Lečića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve