“MORAMO DA RADIMO ZAJEDNO”: Od EU 7,5 miliona evra za borbu protiv koronavirusa

“MORAMO DA RADIMO ZAJEDNO”: Od EU 7,5 miliona evra za borbu protiv koronavirusa

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs


Evropska unija uputila je pomoć od 7,5 miliona evra Srbiji za jačanje kapaciteta i podršku aktivnostima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Sporazum kojim se obezbeđuje pomoć EU u Vladi Srbije potpisali su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap.

Joksimović je kazala je da je potpisan sporazum od prvih 7,5 miliona evra bespovratne pomoći koja će, uz maksimalno ubrzane procedure, biti namenjena za nabavku medicinske opreme.

”Od ovog iznosa, dva miliona evra će odmah biti utrošeno na troškove AVIO PREVOZA medicinskog materijala iz Kine i Indije. Svi radimo zajedno zato što su izazovi isti i zato nema mesta za optužbe i kritike jednih drugih. Moramo zajedno da radimo jer samo tako možemo da se izborimo sa globalnom pandemijom”, rekla je Joksimović.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

Ocenila je da je od početka pandemije, koja je izazov za ceo svet, Vlada Srbije, svako u svom resoru, preduzela sve kako bi obezbedila što više finansijske podrške za nabavku medicinske opreme, lekova, respiratora, maski…

Joksimović je rekla da je Srbija pokazala visok stepen odgovornosti, ali da je važno da sarađuje sa drugima i traži pomoć i od drugih u ovoj situaciji.

”Svi smo u istom sosu sada i zato je možda postojao osećaj i percepcija kod naših građana da pomoć Srbiji nije stigla istovremeno sa svih strana. Od prvog dana krize bila sam u stalnom kontaktu sa ambasadorom Fabricijem, kao i sa evropskim komesarom Verhejijem i drugim evropskim predstavnicima, tražeći način kako da EU pomogne, čije su najveće zemlje pogođene korona virusom – Italija, Francuska, Nemačka, Španija, Austrija.

”U tom smislu, naši građani su osetili da nismo odmah bili ti sa kojima se razgovaralo o pomoći, ali to ne znači da nas je bilo ko zaboravio, jednostavno su se suočavali sa ogromnim problemima. S druge strane, naša država je jurila na sve strane, kako bi nabavila svaku vrstu pomoći”, kazala je Joksimović.

Naglasila je da se sledeće sedmice očekuje potpisivanje ugovora o dodatnih šest miliona za nabavku potrebne opreme.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

Joksimović je kazala da je Ministarstvo u koordinaciji s Kriznim štabom koji vodi predsednik Srbije sačinilo hitnu i prioritetnu listu potreba koja će biti poslata partnerima u EU da bi se novac koji će biti opredeljen, iskoristio na najefikasniji način.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da EU na godišnjem nivou Srbiji donira skoro 200 miliona evra i da se taj novac usmerava u različite oblasti procesa pristupanja, ali da je s obzirom na novonastalu situaciju sa Vladom Srbije dogovoreno da se deo tih sredstava usmeri na mere borbe protiv širenja korona virusa.

”Potpisivanje današnjeg sporazuma je prvi primer preusmeravanja sredstava i uz pomoć UNDP-a, mi ćemo pomoći Srbiji u realizaciji najhitnijih mera”, rekao je Fabrici.

On je rekao da EU preduzima mere da ograniči širenje korona virusa, da pojačava proizvodnju medicinske opreme, brže radi na proizvodnji vakcine protiv virusa, kao i da preduzima mere kako bi privreda izdržala posledice od novonastale situacije.

Povezna vesti – “NAJTEŽA NOĆ JE ZA NAMA” Vučić: Imamo devet osoba na respiratoru

Naglasio je da korona virus sve zemlje stavlja u tešku situaciju i da ”testira” ne samo zdravstvene sisteme već i ekonomije zemalja.

Kako je rekao, virus ne zna za granice i zato je bitno da sve zemlje budu odgovorne i solidarne, kako bi se zajednički pobedila trenutna kriza.

”Drago mi je što sam mogao da solidarnost u ovom trenutku prvo pokažem prema Srbiji, a zahavalan sam i što je Srbija isto to pokazala prema EU i prema mojoj domovini (Italiji)”, rekao je Fabrici.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar