Vesti
08.03.2024. 18:40
R. E.

Molbe Gospodaru za oprost

Muftija Mevlud Dudić pred početak Ramazana: "Da u svetu zavlada mir"

1
Izvor: ATAIMAGES / Elmedin Hajrovic

Za muslimanske vernike mesec posta počinje u nedelju veče, 10. marta, a iz Islamske zajednice u Srbiji poručuju da vernici u ovaj mesec posta ulaze bez mogućnosti da im radost bude potpuna, jer ih, kako kažu, brige i strah zbog svega što se dešava u svetu ne mogu ostaviti ravnodušnim niti mirnim.

"Ugrožena je svetska bezbednost i mir. Ljudi se na svim stranama sveta nepravedno ubijaju, tlače, mnogi gladuju, čitavi se gradovi i regije brišu sa lica zemlje, a nedužno stanovništvo tera u kolonama da napusti svoja ognjišta i beži, kako bi spasili život, koji nikada nije bio jeftin i bezvredan kao danas", navodi se u saopštenju, koje je potpisao muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić.

Istakao je da slike i prizori zločina i divljaštva u Gazi i Palestini, kojima svakodnevno svedočimo, sa preko 30.000 ubijenih, 80.000 ranjenih, preko dva miliona raseljenih, za samo pet meseci, deluju kao nadrealne, ali su ipak stvarnost.

"Pred njima svetska javnost i centri moći još uvek ćute i ne preduziaju ništa konkretno da se stradanje nedužnih, posebno dece i žena, zaustavi. Pokazuju da se čovečanstvo nalazi na ivici bezizlaznog ponora u koji svakog trenutka može da zapadne", naveo je Dudić.

Muftija je konstatovao da se moderni čovek na svom putu naučnog i svakog drugog napredovanja udaljio od Boga i drugih ljudi, okrenuo leđa, zaboravio na njih ili ih svrstao u neprijatelje svog komfora, sreće, uspeha i napretka, te legalizovao sve oblike borbe protiv njih.

Muftija Mevlud Dudić je vernicima čestitao Ramazan, "uz molbe Gospodaru za oprost, spremnost da mi drugima oprostimo, da u svetu zavladaju mir i sigurnost, te da pomogne napaćenima da nađu svoj smiraj, a ubijenima daruje svoj Dženet".

Sa ovim i drugim ramazanskim porukama muftija Dudić je u ime Islamske zajednice u Srbiji svim muslimanima u Srbiji, u dijaspori, kao i celom islamskom svetu, poželeo da dočekaju mesec Ramazana i provedu ga u pokornosti i obilju milosti i oprosta Gospodara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve