Vesti
06.10.2022. 14:20
Beta

BNV

MUP o "diskriminaciji Bošnjaka" na konkursu za nove zaposlene

Policija
Izvor: Ekspres

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je tvrdnje Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) o diskriminaciji Bošnjaka na konkursu za vatrogasce-spasioce, navodeći da nacionalna pripadnost "nikada nije bila niti će biti" uslov ili kriterijum za prijem u MUP.

U reakciji tog resora se navodi da ministar "ni na koji način ne može da utiče na to ko će od prijavljenih kandidata po bilo kom konkursu MUP biti primljen u radni odnos ili na osnovnu obuku, bilo pripadnika Vatrogasno-spasilačkih jedinica, bilo na osnovnu policijsku obuku".
 

"Uvereni smo da i gospodin Husein Memić i članovi BNV znaju da ministar unutrašnjih poslova nema ingerencije niti donosi odluke o prijemu kandidata za obuke, a pogotovo ne da se odluke o prijemu donose po nacionalnom ključu. Korišćenje policije za političke obračune, posebno u multietničkim sredinama, u najmanju ruku je neodgovorno", piše u saopštenju MUP-a.
 

Navodi se da je u odabiru kandidata za buduće vatrogasce "ključna profesionalna selekcija", kao i da prilikom popunjavanja upitnika za prijem, kandidati nemaju obavezu da se izjasne o nacionalnosti.

"Da li gospodin Memić može preuzeti odgovornost za život pojedinca koji na konkursu nije uspeo da odgovori na visoke zahteve struke, ali je zaposlen po nekom 'nacionalnom ključu' za koji se očigledno zalaže, ili za živote njegovih kolega koji će zbog nedovoljne spremnosti tog pojedinca biti ugroženi", upitali su iz MUP-a.

BNV je prethodno zatražilo od MUP zvanične informacije o broju prijavljenih Bošnjaka na konkurs za izbor kandidata za vatrogasno-spasilačke jedinice.

BNV je u saopštenju navelo da na spisku od 300 izabranih polaznika obuke za vatrogasno-spasilačke jedinice nema Bošnjaka ali i da se prema nezvaničnim informacijama za taj posao prijavilo nekoliko desetina kandidata bošnjačke nacionalnosti.

"Ustavno i zakonsko pravo Bošnjaka jeste puno učešće u institucijama sa javnim ovlašćenjima u opštinama Sandžaka shodno nacionalnoj zastupljenosti. Vijeće godinama ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka u zapošljavanju u državnim institucijama, a posebno u policiji", naveli su iz BNV.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kazna za pokazivanje srednjeg prsta policiji - 5.000 evra
policija

Nemačka

16.06.2022. 13:15

Kazna za pokazivanje srednjeg prsta policiji - 5.000 evra

Jednom nemačkom vozaču očigledno je zasmetala radarska kontrola brzine, pa je parkiranoj patroli razdragano pokazao srednji prst.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve